Facebookpagina ter ere van Britse killer werd opgezet door werkloze alleenstaande mama

De ziekelijke Facebookpagina ter ere van de Britse dolleman en moordenaar Raoul Moat werd opgezet door Siobhan O'Dowd, een 21-jarige alleenstaande en werkloze vrouw. The Sun kon haar ontmaskeren en daarop haalde O'Dowd het eerbetoon meteen van Facebook. Ze had toen al 38.000 fans verzameld voor haar "legende".

Raoul Moat kon zes dagen uit het vizier van de politie blijven nadat hij de partner van zijn ex koelbloedig had afgemaakt en een agent in het gezicht had geschoten. Ook op zijn ex had hij, net na zijn vrijlating uit de gevangenis, gevuurd maar zij en de agent - die nu blind is - bleven in leven. Toen Moat uiteindelijk toch gevat werd, benam hij zichzelf van het leven.

"Ik had de 'RIP Raoul Moat You Legend'-pagina enkel voor mijzelf en mijn vrienden opgezet. Ik ben het niet eens met wat hij deed. Ik had gewoon medelijden met hem", probeert O'Dowd zich te redden tegenover The Sun. Eerder had ze op de radio gezegd dat Moat een "legende" was omdat hij "een week lang de politie kon verschalken". "Dat was geestig. Hij zat vlak voor hun neus en dan vonden ze hem nog niet."

"Schuld van ex"
In de Daily Mail legt O'Dowd een stuk van de schuld ook bij Samantha Stobbart, de ex van Moat, die met een andere man - een agent - aan de haal ging toen Moat vastzat in de cel. "Als zij hem in de gevangenis niet had geschreven dat ze met een agent was nu, dan had Moat die kerel, Rathband, nooit onder vuur genomen."

O'Dowd heeft een dochtertje van drie, wier vader ook in de cel heeft gezeten, voor diefstal. "Ik heb het niet zo met de politie. Ik weet wat het is opgejaagd te worden door hen." Maar de schietpartijen van Moat vond ze dan toch "een beetje wreed".

Een buurman kan maar niet geloven dat net zij het eerbetoon voor Moat had opgezet op internet. "Ze is niet bepaald de slimste van de klas, maar normaal zit er toch geen kwaad in haar." (jv)