Ga naar de mobiele website
^ Top

Facebookfeestje compleet ontspoord: 30 gewonden, enorme schade in Haren

EPA
Het 'Sweet Sixteen' Facebookfeestje in het Nederlandse Haren is compleet uit de hand gelopen. Een 15-jarige meisje, Merthe, had per ongeluk tienduizenden Facebookgebruikers bij haar thuis uitnodigd, wat uitgroeide tot een ware hype op internet. Ondanks waarschuwingen om niet te komen, lijkt het erop dat relschoppers 'Project X Haren' hebben aangewend om eens goed loos te gaan. Resultaat: 30 gewonden, Haren omgetoverd in een veldslag en een spoor van vernielingen. Auto's werden omgegooid, schuren van bewoners werden opengebroken, ruiten werden ingegooid. En nu al hebben duizenden zich ingeschreven voor Project X Gouda en Project X Amersfoort.

Bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Martini Ziekenhuis hebben zich in de nacht van vrijdag op zaterdag zo'n 30 mensen gemeld met verwondingen na Project X Haren, het totaal uit de hand gelopen Facebook-feest in Haren, onder de rook van Groningen.

Het gaat vooral om jongeren die snij- en hoofdwonden en kneuzingen opliepen. In een enkel geval was er sprake van een botbreuk. 'Er zijn veel hechtsetjes gebruikt', aldus een woordvoerster van het Martini Ziekenhuis. Beide ziekenhuizen is niets bekend over zwaargewonden.

Ravage
De straten liggen bezaaid met blikjes en andere rotzooi. Winkeliers zijn al vroeg naar het centrum gekomen om de schade aan hun winkels te inspecteren. Puien zijn ingegooid en overal ligt glas. Ook ligt een straat bezaaid met supermarktartikelen zoals afwasmiddel en wasmiddel. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn schoonmaakploegen begonnen met het opruimen van de puinhoop.

Een 15-jarig meisje had via Facebook haar familie en vrienden uitgenodigd voor een feestje, maar was vergeten aan te geven dat het om een privéfeestje ging. Duizenden jongeren kwamen vrijdag naar Haren. Dat ontaardde in rellen en vandalisme. De jongeren raakten slaags met de politie en de mobiele eenheid (ME). Daarbij raakte tientallen mensen gewond en werden vernielingen aangericht. Honderden ME'ers veegden de straten uiteindelijk schoon. Rond 1.15 uur keerde de rust terug in Haren.

Kleine groep
Een relatief kleine groep relschoppers is verantwoordelijk voor de ravage, meldt een woordvoerster van de politie vandaag. Het aantal arrestaties stond gisterenavond op 20. Volgens de woordvoerster is dat aantal wel opgelopen, maar niet heel veel.

Ambulancemedewerkers en brandweerlieden werden ernstig gehinderd in hun werkzaamheden. Dat heeft de politie zaterdag gemeld. Ook zijn twee agenten lichtgewond geraakt.

Hulpverleners gehinderd
'Hulpverleners werden belaagd door relschoppers. Zij verhinderden ambulancepersoneel om hulp te verlenen en brandweerlieden om brand te blussen', zei een woordvoerster van de politie. Volgens haar voelden hulpverleners zich niet veilig en durfden zij vaak hun wagen niet uit.

Ook is een journalist geslagen, aldus de woordvoerster.

"De meeste mensen kwamen niet om zich te misdragen maar uit nieuwsgierigheid", zegt de woordvoerster. De 'feestgangers' kwamen volgens haar uit alle hoeken van het land. Later op de dag moet duidelijk worden hoeveel personen de politie precies heeft opgepakt.

Groningen
De groepen jongeren die gisterenavond na het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren naar Groningen zijn gegaan lijken zich te hebben gedragen. Volgens een woordvoerster van de politie was het in de Groningse binnenstad drukker dan normaal, maar hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Het is niet bekend hoeveel jongeren nog naar de provinciehoofdstad zijn getrokken. Volgens de woordvoerster hebben veel mensen vanuit Haren de trein terug naar huis genomen.

Slachtofferhulp voor inwoner Haren
De gemeente heeft ook Slachtofferhulp ingeschakeld voor bewoners die geschrokken zijn van de rellen die vrijdagavond plaatsvonden in de Groningse plaats. Zaterdag om 14.00 uur is er een bijeenkomst waar burgers met medewerkers van Slachtofferhulp kunnen praten, hun ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen. Dat meldt de gemeente op de website.

Project X Gouda
Nu al zijn op Facebook meerdere vergelijkbare event-pagina's aangemaakt die oproepen tot feesten in andere steden. Ook in Gouda wordt een feest op touw gezet zoals in Haren. Mensen worden uitgenodigd om zaterdag 27 oktober naar Gouda te komen.

De uitnodiging is voor een feest op de Markt in Gouda. Nu al zijn ruim 30.000 mensen uitgenodigd voor het feest. Dat aantal kan explosief toenemen.

De uitnodiging voor 'het grootste feest van het jaar' is aangemaakt door 'Project X Gouda'. De bedoeling van de organisatoren is naar eigen zeggen te laten zien dat zo'n feest ook anders kan verlopen dan in Haren.

Op Twitter is 'Project X Amersfoort' in de nacht van vrijdag op zaterdag urenlang trending topic. Er staat voor volgende week zaterdag een feest zoals in Haren gepland.

Project X is een Amerikaanse filmkomedie uit 2012. De plot volgt drie vrienden die van plan zijn populariteit te winnen door een groot feest te organiseren, een plan dat al snel helemaal uit de hand loopt. De film diende al een paar keer als inspiratiebron voor de jeugd in de echte wereld. Zo liep een Project X-feest in Houston in maart 2012 volledig uit de hand, waarbij een tiener werd doodgeschoten. Ook in Frankrijk en Duitsland vonden al Project X-feesten plaats.

belga
AFP
EPA
EPA
EPA
AFP
AFP
EPA
Meer over


Meld een bug