Facebook en Google strijden tegen ‘fake news’ over coronavirus

Illustratiefoto
AP Illustratiefoto
Door de angst voor het coronavirus doen verschillende geruchten de ronde op het internet. Van complottheorieën dat het virus ontsnapte uit een laboratorium tot genezing met oregano-olie. Facebook, Google en Twitter nemen nu ook maatregelen om de verspreiding van leugens over het virus tegen te gaan.

Zeven organisaties die samenwerken met Facebook, publiceerden negen fact-checks afgelopen dagen. Facebook zou gebruikers laten weten wanneer het in posts om valse informatie gaat en heeft ook die berichten lager gezet in hun nieuwsoverzicht. Twitter daarentegen stuurde gebruikers die zochten naar het coronavirus, naar de website van het instituut Centers for Disease Control and Prevention. Youtube zei dat hun algoritme vertrouwbare video’s bovenaan zoekresultaten zette.

“De situatie verandert snel en we zullen blijven samenwerken met globale en regionale gezondheidsorganisaties”, zei Andy Stone, de woordvoerder van Facebook, aan de Washington Post.

Wereldwijd zijn 4.295 mensen besmet met het 2019-nCoV-virus, beter bekend als het coronavirus. Het virus eiste al 106 doden in China.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jef Denijs

    Misschien kunnen ze dan tegelijkertijd onze privacy beter beschermen en geen geld meer willen verdienen met onze gegevens.

  • Patrick Vriends

    Daar zou ik nu echt niet van opkijken volgens mij is hier veel meer aan de hand maar er word over gezwegen .

  • Jean-Pierre Vercruysse

    De bevolking van China bestaat uit 1382 miljoen personen (2017). 106 doden in China. Ten opzichte van de totale bevolking is dit maar 0.000000076 pct!