Extremisten snijden 15 christenen keel over

Christenen herdenken een aanslag van Boko Haram eerder deze maand.
REUTERS Christenen herdenken een aanslag van Boko Haram eerder deze maand.
Vermoedelijke moslimextremisten hebben in een dorpje in het noordoosten van Nigeria 15 christenen vermoord door hun keel door te snijden. De aanval in het dorpje Musari vond eergisteren plaats, maar werd pas vandaag bekend.

Volgens hulpdiensten en dorpsbewoners gingen de aanvallers van tevoren uitgekozen huizen binnen en verrasten zij hun slachtoffers in hun slaap. Het betreft een verkeersagent en veertien burgers. Ze werden uitgekozen omdat ze christenen zijn, zegt ook een humanitaire bron die anoniem wil blijven. De woordvoerder van het leger bevestigde gisteren de aanval, maar maakte melding van vijf doden, onder wie een Nigeriaanse politieman.

Het dorp ligt dichtbij een basis van de islamistische groep Boko Haram, die in het noorden van het land een islamistische staat wil oprichten. Bij geweld toegeschreven aan Boko Haram, en de bloedige repressie door de strijdkrachten, vielen volgens ramingen sinds 2009 al meer dan 3.000 doden.

Nigeria is verdeeld in een overwegend christelijk zuiden en een merendeels islamitisch noorden. Geweld door Boko Haram heeft in 2012 vele honderden levens gekost in het West-Afrikaanse land.