Extreme neerslag in Spanje eist vijfde dode, honderden honden en katten dreigen te verdrinken

Man verdrinkt in ondergelopen tunnel, man en vrouw meegesleurd, vierde man gevonden door helikopter

EPA
Noodweer met gigantisch veel regenval aan de zuidoostkust van Spanje heeft al vijf mensenlevens geëist. De enorme hoosbuien teisteren ook dierenasiels. In Alicante wordt gevreesd voor het leven van honderden katten en honden. “Verzorgers kunnen niet ingrijpen omdat er code rood geldt in het gebied”, klinkt het.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het zuidoosten van Spanje wordt momenteel geteisterd door hevige regenbuien, die zorgen voor overstromingen lang rivieren - vooral in de streek tussen Valencia en Alicante. Plaatselijke media melden ondergelopen huizen, wegen en spoorwegen. Pleinen zijn omgetoverd tot zwembaden en talloze auto’s zijn meegesleurd door het water. Brandweer en politie hebben op verscheidene plekken al mensen uit benarde posities moeten redden. 

Auto’s ondergedompeld in het water in Orihuela, Alicante.
EPA Auto’s ondergedompeld in het water in Orihuela, Alicante.

Meegesleurd

Soms komt alle hulp helaas te laat. Een man (61) en zijn zus (51) zijn gisteren in de plaats Caudete, circa 55 kilometer ten noordwesten van Alicante, dood in hun auto aangetroffen. De auto was door het plotseling stijgende water meegesleurd en ondergelopen, aldus de politie.

In Almeria is vanmorgen een man van middelbare leeftijd in zijn auto verdronken nadat een tunnel razendsnel onderliep, meldt de burgemeester van de stad. Een politieman wist nog twee andere inzittenden uit het voertuig te halen, maar dat lukte niet meer bij de man.

Ook het levenloze lichaam van een vierde man werd gevonden. De 36-jarige man werd tussen de dorpen La Jamula en Salazar in Andalusië opgemerkt door een helikopter. Het lichaam lag niet ver van zijn wagen, lieten hulpdiensten via Twitter weten. Het laatste slachtoffer, een man, is omgekomen in de regio Redovan, een vijftigtal kilometer ten zuidwesten van de stad Alicante.

Evacuaties

De luchthaven van Almeria ging vandaag dicht omdat passagiers en personeel het vliegveld door overstromingen gewoon niet meer konden bereiken. Reddingwerkers melden ook dat zo’n zestig mensen zijn gered van een camping in een natuurreservaat aan de kust van de provincie Almeria.

Meer dan 1.500 mensen zijn al uit hun woningen geëvacueerd en 74 wegen werden afgesloten voor verkeer, zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska. Volgens hem zijn honderden militairen en leden van de Civiele Bescherming in de weer met hulpacties. 

Reddingswerkers bij de tunnel in Almeria waar een man het leven liet.
EPA Reddingswerkers bij de tunnel in Almeria waar een man het leven liet.

Buiten de oevers

In de zwaar getroffen stad Onteniente in Valencia stortten muren in nadat de rivier Clariano buiten haar oevers was getreden. De stad kreeg met de hoogste neerslaghoeveelheden af te rekenen sinds het begin van de metingen in 1917, aldus de meteorologische dienst van Valencia (Avamet). Dertig mensen moesten uit een ondergelopen deel van de plaats worden geëvacueerd. 

In de hele regio is naar schatting 180 liter regenwater per vierkante meter gevallen. Dat is een gemiddelde, want in de plaats Beniarrés, boven Alicante, viel volgens de autoriteiten al meer dan 250 liter per vierkante meter.

De rivier Clariano is buiten haar oevers getreden.
EPA De rivier Clariano is buiten haar oevers getreden.

Ook dieren in gevaar

De gigantische hoosbuien in Spanje teisteren ook dierenasiels. In Alicante huist het grootste dierenasiel van de regio, Asoka Orihuela, eigendom van de Nederlandse stichting Zilver. Voorzitter Christine Burgemeester vreest voor het leven van honderden katten en honden. “Verzorgers kunnen niet ingrijpen omdat er code rood geldt in het gebied’’, vertelt ze.

Voor Asoka Orihuela, waar getraumatiseerde honden en katten worden opgevangen, is de situatie momenteel een regelrechte ramp. Het asiel dreigt onder water te lopen en is door de regen volledig afgesloten van de buitenwereld. “De plaatselijke verzorgers proberen kalm te blijven, omdat ze niets kunnen doen. Maar eigenlijk vrezen we voor het leven van honderden dieren.”

Asielkatten die noodgedwongen zijn achtergelaten in het asiel dat onder water dreigt te lopen.
Stichting Zilver Asielkatten die noodgedwongen zijn achtergelaten in het asiel dat onder water dreigt te lopen.

Van de 500 honden en katten in het asiel, zijn er zeker 200 ondergebracht bij tijdelijke opvanggezinnen. “Dat zijn vooral onze kittens en puppy’s, die werden al voor de grootste stortbuien weggebracht.” Voor de andere 300 viervoeters kwam hulp te laat. Die zijn zonder verzorgers achtergebleven in het asiel. 

Te laat

Volgens Burgemeester hebben politie, brandweer en zelfs het leger geprobeerd toegang te krijgen tot de achtergebleven viervoeters, maar waren ze te laat om de dieren te redden. “In heel Alicante is code rood afgegeven’’, vertelt ze. “Het is te gevaarlijk om de dieren nu weg te halen. Er is meer regen gevallen dan gebruikelijk is voor een heel jaar.’’

Vooral de katten in het gebouw zitten in het nauw. Als het verblijf onderloopt, verdrinken de katten als eerste. En zelfs als ze de hoosbuien overleven, kunnen de dieren komen te overlijden. “De nasleep van de overstromingen wordt misschien nog wel erger dan de regen zelf, omdat veel dieren waarschijnlijk nat worden en zo allerlei infectieziekten oplopen.”

Stichting Zilver

Scholen dicht

In de regio’s Alicante en Valencia blijven als gevolg van het noodweer veel onderwijsinstellingen overigens dicht. Zo’n 300.000 leerlingen blijven thuis. 

In de provincies Alicante, Valencia, Murcia, Almeria en Andalusië blijft code rood vandaag van kracht wegens een “extreem risico” op onweders en stortregens.

EPA
AFP
AFP
EPA
AFP17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  @Maria Henkens "Misschien dat de Spaanse overheid nu eens werk maakt van rioleringen ". De rioleringen in Vlaanderen kunnen een tiende van wat daar nu gevallen is nog niet aan

 • Martine Vandammemae

  Die diertjes zijn het minste van hun zorgen van de Spanjaarden.Ze kunnen geen dieren zien noch ruiken.Het dierenleed is daar enorm,spijtig genoeg.

 • Michael Dimers

  Er mocht eender wat gebeuren maar voor dieren zou ik alles op alles zetten en zonder enige twijfel mijn eigen leven in gevaar brengen. Voor "mensen" zou ik zelf mijn schoenen nog niet willen nat maken.

 • Bart Vertenne

  Ik zit vlakbij de Segura en die zit goed vol. In Santomera (Almoradi) hebben ze de dam opengezet en komt er dus nog meer water af. Samen met dat van Murcia en Orihuela. Dat beloofd...

 • Christine Laevers

  Die asielen hebben toch een dak. Laat die beesten vrij en maak met wat gereedschap een wegje naar boven. Katten kunnen zichzelf goed redden. Je houdt die beesten toch niet opgesloten ???