Extreme dierenmishandeling: geketende aapjes moeten tot 1.000 kokosnoten plukken per dag

Aapje in gevangenschap.
Getty Images Aapje in gevangenschap.
Een aantal Thaise supermarkten heeft kokoswater en -olie uit hun gamma gehaald nadat het nieuws bekend raakte dat deze producten worden vervaardigd uit fruit dat apen in gevangenschap moeten plukken. Dat meldt BBC News. “De aapjes worden uit de wildernis weggehaald en getraind om tot 1.000 kokosnoten per dag te plukken”, zegt dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De dierenrechtengroep bracht vandaag het nieuws dat Lampongapen in Thailand worden ingezet als “kokosplukmachines”. Als reactie op het nieuws hebben supermarkten Waitrose, Ocado, Co-op en Boots meteen besloten om sommige goederen niet langer te verkopen. Morrisons ging eerder al een stapje verder en haalde welbepaalde kokosproducten uit de rekken. 

Uit de handel

Eerder riep de verloofde van de premier, milieuactiviste Carrie Symonds, alle supermarkten op om de producten te boycotten.  Daarop verklaarde supermarktketen Sainsbury’s aan BBC “bezig te zijn met een herziening van het assortiment en de complexe materie te zullen onderzoeken met zijn toeleveranciers”. En ook de Britse supermarktketen Asda springt mee op de kar.

PETA heeft, naar eigen zeggen, maar liefst acht boerderijen in Thailand gevonden waar apen worden gedwongen om kokosnoten te plukken voor export over de hele wereld. Mannelijke apen kunnen tot 1.000 kokosnoten plukken per dag, daar waar de mens er slechts een tachtigtal kan verwerken.

Lees verder onder de foto

Een aapje moet in een boom klimmen om kokosnoten te plukken.
Getty Images Een aapje moet in een boom klimmen om kokosnoten te plukken.

Daarenboven heeft de dierenrechtenorganisatie een aantal “apenscholen” ontdekt waar de dieren worden getraind om fruit te plukken, of om te fietsen of basketbal te spelen om toeristen te vermaken. “De dieren in deze instellingen - velen werden als baby illegaal gevangengenomen - vertoonden een stereotiep gedrag dat wijst op extreme stress”, aldus PETA. 

“Apen zaten vastgeketend aan oude banden of opgesloten in kooien die nauwelijks groot genoeg waren om er in te kunnen bewegen. Een aap schudde als een bezetene aan de tralies van een kooi in een vergeefse poging om te ontsnappen. Een andere aap, die was vastgebonden aan een touw, probeerde wanhopig weg te rennen van een dierentrainer.” In één geval vernam de organisatie zelfs dat de hoektanden van apen worden uitgetrokken als ze proberen om trainers te bijten.

“Deze nieuwsgierige, zeer intelligente dieren worden psychologische stimulatie ontzegd, maar ook gezelschap, vrijheid en al het andere dat hun leven de moeite waard zou maken. En dit alles zodat ze kunnen worden gebruikt om kokosnoten te verzamelen”, stelt PETA-directrice Elisa Allen.

PETA roept tenslotte iedereen op om kokosproducten uit Thailand te mijden zodat apenarbeid stopt. 

Albert Heijn weert bepaalde kokosproducten

Intussen bevestigde een woordvoerder van Albert Heijn aan de redactie van de Nederlandse NOS dat de supermarktketen de kokosproducten van Aroy-D binnen enkele weken uit de rekken haalt.

“In totaal zullen zo’n 15.000 supermarktfilialen de merken niet meer verkopen. Een meerderheid van deze ketens zegt dat ze helemaal geen kokosproducten uit Thailand meer willen verkopen waarbij apen betrokken zijn geweest”, aldus PETA.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • tony decabooter

  Met gemonteerde opnames kan je alles maken of afbreken ,dierenrechten verenigingen zijn daar goed in ,en het voornaamste de kassa rinkelt ,voorbeelden legio ook hier bij ons in Belgie !

 • Gaston Foubert

  Hoe kan je aan de waarheid van dit bericht nog twijfelen als je de beelden hebt gezien? Dat noemt men ziende blind zijn. Gelukkig bestaan dergelijke organisaties nog zodat het dierenleed, zoals ook de trainingen van olifanten, de hondenkweek in Oost-Europa, de foi-grasindustrie, ... gestopt wordt.

 • Hubert Wouters

  En dan durven wij mensen zonder schaamte beweren dat we beschaafd zijn. Wel laat duidelijk zijn dat we allesbehalve beschaafd zijn. We zijn beesten.

 • Nicole Vogelaere

  Pure slavernij met dieren, als ook paardenkoetsen, sport en molens, landbouw ossen, pakezels, kameel en olifant rijden voor toeristen tot alle laboratorium testen op dieren waar we allemaal van willen profiteren. Het gebeurd onder onze neus je hoeft er de grens niet eens voor over om deze plaatjes te schieten.

 • Mieke Vhuyst

  Houd uw oogkleppen vooral op Pieter. De gruwel die dieren doorstaan in minder ontwikkelde maatschappijen is onvoorstelbaar. Niet dat het Westen het fantastisch doet, verre van.