Extreemrechtse Belg is nieuwe raadgever president Burundi

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Een Belg die bekendstaat om zijn extreemrechtse opvattingen, Luc Michel, is deze week opgedoken in Bujumbura als "politiek raadgever" van president Nkurunziza.

Michel zou de president aangeraden hebben niet naar Arusha te gaan, in Tanzania, voor de heropstart van een inter-Burundese dialoog die een einde moet maken aan de zware politieke crisis waarin het land al een jaar gedompeld is. Dat meldt de lokale pers.

De raadgever communicatie van de president, Willy Nyamitwe, stelde de Belg woensdag voor als "geopolitieke panafrikanist" en "vriend van Burundi" op een persconferentie in Bujumbura, meldt Iwacu, het laatste onafhankelijke Burundese mediakanaal.
   
Michel zou bij die gelegenheid gezegd hebben dat de gesprekken in Arusha een diplomatieke val zijn opgezet door het westen.

De voormalige Tanzaniaanse president, Benjamin Mkapa, bemiddelaar in de Burundese crisis, stelde de dialoog die aanvankelijk voorzien was van 2 tot 6 mei in Arusha, uit naar 21 mei.  

"Een dergelijke dialoog moet gebeuren in het land zelf, niet met een marionettenregering en niet met een regering die op het laatste ogenblik werd opgeroepen, terwijl de andere partijen reeds lang op de hoogte waren", aldus Michel.