Extreemrechtse AfD boekt forse winst bij deelstaatverkiezingen in Thüringen

Grote vreugde bij het AfD. Uit de exitpolls blijkt dat de partij haar stemmenaantal zou verdubbelen.
EPA Grote vreugde bij het AfD. Uit de exitpolls blijkt dat de partij haar stemmenaantal zou verdubbelen.
De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft forse vooruitgang geboekt bij de regionale verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. Dat blijkt vandaag uit de eerste prognoses op basis van exitpolls.

Volgens de prognose van de openbare omroepen ARD en ZDF wordt de extreemlinkse partij Die Linke met 30 procent voor het eerst de grootste partij in Thüringen. 

Maar AfD zou haar stemmenaantal meer dan verdubbelen, om uit te komen op 23 tot 24 procent. De antimigratiepartij gaat daarmee nipt de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, vooraf. De christendemocraten zouden meer dan 10 procentpunt verliezen, om uit te komen op de voor Thüringen historisch lage score van 22 procent.

Ook de sociaaldemocratische SPD zakt volgens de prognoses naar een nieuw dieptepunt: 8,0 procent. Die Grünen en de liberale FDP bevinden zich dan weer in de buurt van de kiesdrempel, die op vijf procent ligt.

Als de uitslag bevestigd wordt, zal minister-president Bodo Ramelow van Die Linke het initiatief kunnen nemen voor de vorming van een nieuwe coalitie. Omdat niemand met AfD in zee wil, lijkt de vorming van een meerderheid een moeilijke klus te worden. Een voortzetting van de huidige coalitie tussen Die Linke, Die Grünen en SPD zal volgens de huidige prognose alvast niet mogelijk zijn.

AfD-voorzitter Jörg Meuthen ziet in het resultaat een bewijs dat zijn partij steeds beter geaccepteerd raakt bij de doorsnee burger. Hij wees op de teloorgang van voormalige volkspartijen, ook in Thüringen, en op de promotie van de AfD naar de gevestigde orde.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Extreem links de grootste partij en extreem rechts verdubbeld zijn stemmenaantal. Het zijn blijkbaar niet alleen moslims die radicaliseren. Wel raar dat het artikel gaat over de groei van extreem rechts en slechts sporadisch vermeld dat extreem links de grootste partij is geworden.

 • Jeroen Beckers

  Proficiat! 30%, heel straf!

 • RONNY DE PETTER

  Niet meer dan normaal, de mensen blijven dit niet meer pikken en zal in 2024 hier ook gebeuren.

 • Tamzin Andersen

  Ze hebben hun stemmenaantal meer dan verdubbeld, maar de andere partijen willen niet samenwerken met AfD, hetzelfde hypocriete politiek spel als bij ons. Als die andere partijen écht het Duitse volk zouden vertegenwoordigen, bestond AfD niet.

 • piet devlieger

  Het logische gevolg van Merkel's beleid - meer redenen moet je niet zoeken.