Extreemrechts terreurplan tegen Macron: 2 verdachten vrijgelaten, 4 blijven in de cel

De Franse president Emmanuel Macron bij een oorlogsmonument in Ablain-Saint-Nazaire in Frankrijk.
EPA De Franse president Emmanuel Macron bij een oorlogsmonument in Ablain-Saint-Nazaire in Frankrijk.
Vier verdachten die dinsdag opgepakt zijn omdat ze vermoedelijk een aanslag planden op de Franse president Emmanuel Macron blijven in voorlopige hechtenis. Twee andere verdachten zijn vrijgelaten. Dat zegt een gerechtelijke bron. De zes komen uit extreemrechtse hoek.

De eerste verdachte die werd vrijgelaten, werd opgepakt in Ille-et-Vilaine, in het westen van het land. De tweede verdachte is een 61-jarige vrouw die werd opgepakt in Isère. Vier andere mannen die werden gearresteerd in Moselle (oosten), blijven in voorlopige hechtenis wat bij terrorismezaken tot 96 uur kan duren. 

Dinsdag werden vijf mannen en één  vrouw opgepakt. Ze bespraken hun plannen, onder meer een aanslag op het Franse staatshoofd, via de telefoon, zegt een bron dichtbij het onderzoek. "Het plan voor een aanslag lijkt niet tot een resultaat geleid te hebben", zegt de bron. 

Herdenking

Inlichtingendienst DGSI zou in actie geschoten zijn omdat een van de verdachten, Jean-Pierre B. uit Isère in het zuidoosten van het land, zich verplaatste naar het oosten van Frankrijk, toen Macron zich daar bevond voor de herdenkingen rond de Wapenstilstand van 11 november. 

B. is opgepakt in het departement Moselle (oosten), net als drie andere verdachten. Hij had een dolk bij. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Freddie Lamers

    De tijden dat het volk alles slikt zijn voorbij. Dat moeten politici en staatshoofden goed beseffen voor ze slapen gaan.

  • Bart Bauwens

    Wat een zever. Niets van waar.