Extreemrechts maakt intrede in regionaal parlement van Andalusië

Santiago Abascal, de leider van de extreemrechtse Spaanse partij Vox, houdt een toespraak in Granada.
AFP Santiago Abascal, de leider van de extreemrechtse Spaanse partij Vox, houdt een toespraak in Granada.
De extreemrechtse Spaanse partij Vox heeft vandaag haar intrede gemaakt in het regionale parlement van Andalusië, en haalde meteen twaalf zetels. De rechtse partijen in de Zuid-Spaanse regio bereiken zo een meerderheid, nadat socialisten er al 36 jaar de macht hadden. Dat blijkt na telling van 93 procent van de resultaten.

Het is voor het eerst dat een extreemrechtse partij zijn intrede doet in een regionaal parlement sinds de herinvoering van de democratie in Spanje in 1975, toen dictator Francisco Franco overleed. 

Vox, dat zich profileert tegen illegale migratie en tegen Catalaans separatisme, overtrof de verwachtingen. Peilingen gaven aan dat de partij ten hoogste vijf zetels zou halen. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emile De Smedt

  Bewijs dat extreem rechts te vinden is bij behoudsgezinde partijen.Net zoals bij ons de traditionelen.Partijen die opkomen voor eigen staat,taal en volk zijn als extreem gezien.VB en NVA( in mindere mate) zijn progressief.CDV,oVLD,SPa EN de Groenen extreem rechts en aartsconservatief.

 • patrick morel

  De immigratiestroom naar Spanje, meestal illegaal zal de rechtse partijen nog groter maken.

 • DIRK VAN DESSEL

  Goed zo, proficiat !

 • Anne Callebaut

  Heel goed.

 • Tony Vandermaelen

  Dat is dan een zeer goede evolutie.