Extreemrechts geeft nederlaag toe in Oostenrijk

Na zijn uiterst rechtse partij FPO heeft ook kandidaat Norbert Hofer zelf zijn nederlaag in de Oostenrijkse presidentsverkiezingen erkend. "Ik feliciteer Alexander Van der Bellen met zijn succes en ik roep alle Oostenrijkers op om solidair te blijven en samen te werken", zo lanceerde hij een oproep tot eenheid na de aanslepende verkiezingsstrijd. Hofer is naar eigen zeggen oneindig treurig. "Ik had graag op ons Oostenrijk gepast", schreef hij op Facebook.

Uit een nieuwe projectie van de openbare zender ORF, met een foutenmarge van 1,0 procent, blijkt dat de groene kandidaat Van der Bellen 53,3 procent van de stemmen zou halen. De 45-jarige Hofer zou genoegen moeten nemen met 46,7 procent.

Het zou de tweede keer zijn dat de 72-jarige Van der Bellen deze ongewone presidentsverkiezingen in de wacht sleept. De pro-Europese kandidaat won in mei ook al met 50,3 procent van de stemmen. De FPO tekende echter met succes beroep aan tegen het resultaat nadat er onregelmatigheden bij het stemmen aan de oppervlakte waren gekomen.

Geen betwisting
Zo'n betwisting komt er ditmaal niet. Voor Hofer had ook secretaris-generaal Herbert Kickl van FPO de nederlaag van hun kandidaat reeds toegegeven. De partij maakte duidelijk dat ze het resultaat van de stembusgang niet zal betwisten. "Vandaag kunnen we zeker zijn dat de stemmen van de kiezers correct zijn behandeld", zo verklaarde partijleider Heinz-Christian Strache op televisie.

Van der Bellen toonde zich in een eerste reactie verbaasd over zijn voorsprong. "Ik had gehoopt dat het goed zou gaan, maar ik ben verrast door de omvang van het resultaat." Volgens de oud-professor hielp zijn sterk pleidooi voor de Europese Unie hem mee aan de overwinning. Hij begroette zijn overwinning als een zege van een "pro-Europees Oostenrijk". De voorzitster van de Oostenrijkse groenen, Eva Glawischnig, had het over "een historische dag, een historische cesuur".

De 72-jarige professor wil als president naar eigen zeggen "de waarden van gelijkheid, vrijheid en solidariteit" verdedigen.

Met argusogen gevolgd
De Oostenrijkse presidentsverkiezingen werden bij de traditionele politieke partijen in Europa met argusogen gevolgd. Niet omdat de Oostenrijkse president veel macht heeft, wel omdat een zege voor de FPO zes maanden na het Brexit-referendum in Groot-Brittannië een nieuwe opsteker zou betekenen voor populistische en anti-Europese bewegingen.

Er stromen dan ook opgeluchte reacties binnen vanuit verscheidene lidstaten. "Na de Trump-zege en de Brexit hebben de Oostenrijkse kiezers getoond dat rationaliteit, tolerantie en menselijkheid geen vreemde woorden zijn bij verkiezingen in de Europese Unie", zei de Luxemburgse buitenlandminister Jean Asselborn. De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel sprak van "een duidelijke overwinning tegen rechts populisme".

"Op een moment dat we geconfronteerd worden met vele moeilijk uitdagingen is de blijvende constructieve bijdrage van Oostenrijk aan gedeelde Europese oplossingen en aan het behoud van de Europese eenheid van primordiaal belang", zo stelt Europees president Donald Tusk in een mededeling.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, spreekt van "een zware nederlaag van het nationalisme en anti-Europees populisme".

Felicitaties
Geestesgenoten van de nationalistische en eurosceptische FPO merkten dan weer op dat de Oostenrijkse partij een uitstekend resultaat behaalde en een sterke uitgangspositie heeft om in 2018 de parlementsverkiezingen te winnen. "Felicitaties voor FPO dat moedig heeft verloren. De volgende parlementsverkiezingen zullen jullie zegevieren", zo tweette Marine Le Pen, de Franse presidentskandidate van het Front National.