Extreemlinkse terroristen krijgen tot 18 jaar cel bij controversiële rechtszaak in Rusland

Het hoofdkwartier van de Russische inlichtingendienst FSB, die stelt dat de verdachten deel zouden uitmaken van een antifascistisch en anarchistisch terreurnetwerk.
AFP Het hoofdkwartier van de Russische inlichtingendienst FSB, die stelt dat de verdachten deel zouden uitmaken van een antifascistisch en anarchistisch terreurnetwerk.
Een Russische rechtbank heeft zeven mannen tot zware gevangenisstraffen veroordeeld, omdat ze deel zouden uitmaken van een extreemlinks terreurnetwerk. De verdachten kregen celstraffen van 6 tot 18 jaar. Hun zaak roept volgens de oppositie en meerdere ngo's heel wat vragen op.

De verdachten werden maandag schuldig bevonden door een militair tribunaal in de stad Penza, zo meldt Sergej Morgoenov, de advocaat van een van de veroordeelden. Dmitri Ptsjelintsev en Ilja Sjakoerski, de twee veronderstelde leiders van de organisatie “Netwerk”, kregen de zwaarste straffen. Zij kregen tot respectievelijk 18 en 16 jaar cel toebedeeld.

De zeven jongeren - geboren tussen 1988 en 1996 - werden in 2017 opgepakt omdat ze volgens de Russische inlichtingendienst FSB deel zouden uitmaken van een antifascistisch en anarchistisch terreurnetwerk dat plannen zou hebben gesmeed om de Russische regering omver te werpen. Sommigen werden daarnaast ook aangeklaagd voor het bezit van wapens en munitie en voor poging tot drugshandel.

Maar mensenrechtenorganisaties en de Russische oppositie stellen dat de overheid de hele zaak heeft opgezet, om mensen te doen geloven in een dreiging tegen het huidige bewind.

Dubieus bewijsmateriaal

De ngo Memorial stelt dat de FSB op dubieuze wijze bewijsmateriaal tegen de verdachten heeft verzameld. Zo zou het dossier steunen op schimmige bekentenissen van extreemlinkse activisten die opgepakt werden in een drugszaak. Verschillende verdachten zeggen dat ze in de gevangenis folteringen hebben ondergaan om hen tot bekentenissen te dwingen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Bruneel

    De zeven "jongeren" - geboren tussen 1988 en 1996 : dat betekent dat ze tussen de 24 en 32 jaar zijn : volwassenen toch ?

  • Leo Marien

    Het land van Poetin, toch iets anders dan het land van Trump, niet?