Extra rechters naar Parijs om relschoppers te berechten - 72 procent Fransen steunt ‘gele hesjes’

Relschoppers - al dan niet met een geel hesje - vernielden zaterdag het hek van het park Jardin des Tuileries nabij het Louvre.
AFP Relschoppers - al dan niet met een geel hesje - vernielden zaterdag het hek van het park Jardin des Tuileries nabij het Louvre.
111 relschoppers die zijn opgepakt na de hevige onlusten in Parijs in de marge van het zaterdagse gele hesjes-protest, blijven langer in de cel. Hun hechtenis is verlengd, schrijven Franse media. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner informeert vanavond het parlement over het buitensporige geweld.

De aandacht gaat vooral uit naar het vernielingen en het  hevige geweld  van de afgelopen twee zaterdagen in de hoofdstad. Politiechef Michel Delpuech zei dat de demonstraties en rellen gepaard gingen met een mate van geweld die Parijs in de afgelopen decennia niet heeft meegemaakt. Burgemeester Anne Hidalgo zei dat dergelijk geweld in de stad niet meer is vertoond sinds mei 1968.

Er vielen bij de protesten tegen de dalende koopkracht van de ‘gilets jaunes’ (‘gele hesjes’) en de rellen eromheen in heel Frankrijk ruim 260 gewonden waarvan circa de helft in Parijs. Ongeveer 630 mensen zijn aangehouden waarvan meer dan vierhonderd in de hoofdstad. Minister van Justitie Nicole Belloubet heeft daarom extra rechters naar Parijs gestuurd.

Vier doden

De politieke consternatie is groot door de ongeregeldheden. Sinds 17 november zijn er vier doden gevallen bij deze protesten. Het laatste slachtoffer was een tachtigjarige vrouw. De vrouw werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat toen ze de luiken sloot van haar appartement in Marseille en overleed op zondag tijdens een operatie voor haar verwondingen.

Premier Edouard Philippe praat  vandaag met partijleiders en morgen met mensen die de ‘gele hesjes’ zouden vertegenwoordigen. De verwachting van president Macron dat met alle rellen het protest populariteit zou verliezen en zou overwaaien, komt vooralsnog niet uit. Volgens een peiling staat 72 procent van de ondervraagden achter de ‘gele hesjes’. Bovendien sluiten zich om verschillende redenen allerlei groepen bij protesten aan, zoals vakbonden, scholieren, studenten en maandagmorgen nog in Parijs boze ambulancechauffeurs.

In Frankrijk belichamen de ‘gilets jaunes’ vooral ‘het gewone gezin’ dat van weinig moet rondkomen en in het uitgestrekte land vaak lange afstanden moet afleggen in nogal oude auto’s. De jongste verhoging van de brandstofprijs is voor deze Fransen ‘een ecotax te ver’.

Een rumoerige betoging van gele hesjes in Brussel ontaardde vorige vrijdag in opstootjes met de oproerpolitie. De politie pakte in totaal 82 personen op, zes personen werden gerechtelijk aangehouden. Op sociale media roepen Franse gele hesjes op om op zaterdag 8 december te betogen aan het Europees parlement in Brussel. Door er naar het Europees Parlement te trekken, willen de Franse gele hesjes  zich verbroederen met hun Europese buren. “De sociale ellende is wereldwijd”, is op hun Facebookpagina te lezen. De beweging demonstreert tegen de afkalving van koopkracht door hogere accijnzen, belastingen en allerlei heffingen. 

AFP
5.000 agenten werden zaterdag ingezet, het leidde desondanks tot hevige onlusten en een pak vernielingen.
REUTERS 5.000 agenten werden zaterdag ingezet, het leidde desondanks tot hevige onlusten en een pak vernielingen.
Heel wat geparkeerde wagens gingen in vlammen op.
REUTERS Heel wat geparkeerde wagens gingen in vlammen op.
Ook in Marseille kwam het zaterdag tot hevige rellen.
AP Ook in Marseille kwam het zaterdag tot hevige rellen.18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marc cordewener

  Wie niet horen wil moet voelen...."de beuk erin" is het gevolg

 • Roger Rymen

  Rare jongens die gele hesjes: eerst hevig protesteren tegen belastingen, dan bewust en gewild voor miljoenen vernielingen aanbrengen, dan alles terug moeten herstellen en betalen met belastingen.

 • Rigobert Deleu

  De idealen van de gele hesjes kan je steunen maar zeker het vandalisme en de plunderingen niet . Het laatste is heel slecht voor het imago van de gele hesjes .

 • danny buyse

  Persoonlijk ben ik volledig tegen alle soorten geweld maar ik vrees dat liefjes betogen parels voor de zwijnen werpen is. Ook heel jammer dat al de schade door vandalisme waarschijnlijk van de eveneens hard werkende mensen zijn.

 • luc verriest

  In Brussel daarentegen..... wordt vastgesteld dat veel van de opgepakte relschoppers "reeds gekend zijn bij het gerecht" en worden ze weer vrijgelaten. Misschien zullen er een paar enkelingen ooit voor de rechter moeten komen hiervoor, ik schat zo in 2021, en dan zal de "strenge rechter" hun nogmaals een werkstrafje geven, dat ze toch nooit zullen uitvoeren.