Extra bescherming voor rechters na moord op Nederlandse advocaat

Bij de rechtbank van Amsterdam komen advocaten bijeen in verband met de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.
ANP Bij de rechtbank van Amsterdam komen advocaten bijeen in verband met de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum.
Na de moord op de Nederlandse advocaat Derk Wiersum gisterenmorgen zijn maatregelen genomen voor de bescherming van de officieren van justitie en rechters die betrokken zijn bij de rechtszaak tegen de bende van het criminele kopstuk Ridouan Taghi, beter bekend als de zaak Marengo.

Dat heeft Fred Westerbeke, de hoofdofficier van het landelijk parket van het openbaar ministerie, gisterenavond gemeld in het NOS-programma Nieuwsuur.

Met de vermoorde advocaat Derk Wiersum was gesproken over zijn veiligheid, maar er waren geen aanwijzingen dat er een aanslag op zijn leven zou worden gepleegd. "Er was geen zodanige informatie dat dit zich zou kunnen voordoen", zei Westerbeke. Daarom waren er voor Wiersum geen veiligheidsmaatregelen genomen die verder gingen dan de gebruikelijke bescherming die alle betrokkenen in deze zaak krijgen.

Betere bescherming advocaten

Westerbeke zei ook dat de betrokkenheid van de bende van Taghi "het belangrijkste scenario" is waar het OM van uitgaat in het onderzoek naar de moord op Wiersum. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het onderzoek-Marengo, dat wordt geleid door het landelijk parket.

Eerder op de dag meldde minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus ook al dat een speciaal team bekijkt hoe advocaten beter beschermd kunnen worden.

De vermoorde advocaat Derk Wiersum.
Blauw advocaten De vermoorde advocaat Derk Wiersum.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • caes jean-pierre

  Nu ondervinden we, als we bij de minste criminaliteit, niet direct begint met een harde aanpak, hoever het kan komen, en voor dit te begrijpen of te weten, moet men geen hoge school of universiteit gedaan te hebben.

 • Peter Janssen

  Beveiligen is symptoombestrijding dat geen zoden aan de dijk zet.De enige optie tegen deze drugswar die overblijft is legalisering van het aanbod en betere preventie tegen druggebruik voor jongeren,dan zijn meteen door al die drugsmiljárden ook alle staatsschulden opgelost,verdwijnen liquidaties en drugsdelicten én krijgt het volk het politiek beloofde "beter leven in welvaart".

 • Robert Gysemans

  De dader zou tussen 16 en 20 jaar zijn? Goed begonnen zou ik zeggen. Zal waarschijnlijk voor het jongerengerecht komen waar men de schuld zal afschuiven op de slechte westerse maatschappij. Hoelang nog?

 • Philippe Schotte

  Zijn ze daar nu echt niet bekwaam om die maffia bende op te ruimen ? Goed het is in Belgie niet veel beter !

 • Guy muis

  veel te laat he,waarom moet er eerst een slachtoffer vallen voor men wakker schiet?