Explosieve stijging werkende werkende 65-plussers in Nederland

Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.
Het aantal 65-plussers met betaald werk is de afgelopen 15 jaar in Nederland explosief gestegen. Dat komt deels door de vergrijzing maar ook de arbeidsparticipatie onder ouderen is flink toegenomen, zo meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar waren in Nederland 255.000 65-plussers betaald aan het werk. Dat waren er in 2003 slechts 75.000. Het aantal 65-plussers steeg in die periode met bijna de helft van 2,1 miljoen naar 3,2 miljoen.

De arbeidsparticipatie onder de hele groep mensen ouder dan 65 jaar verdubbelde in die vijftien jaar. Onder 65-jarigen steeg de participatie nog harder, van 1 op de 10 met betaald werk in 2003, naar 1 op de 3 vorig jaar. Dat kwam vooral door de verhoogde pensioenleeftijd, waardoor ouderen langer door moeten werken.

Ook in België gaan steeds meer 65-plussers aan de slag, als uitzendkracht.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joan Lute

  Je moet binnenkort werken tot je erbij neervalt wil je je vaste kosten zoals huur, electriciteit, water verwarming, verzekeringen, tv met telefoon en internet kunnen betalen bovenop het almaar duurder wordende winkelwagentje in de supermarkt en de onbetaalbaar geworden gezondheidszorg. Als gepensioneerde zou je met moeite nog je medicatie of noodzakelijke medische kosten kunnen betalen. En onze politici vinden telkens weer wat nieuw waarbij RIZIV niet meer tegemoetkomt.

 • Gino Denil

  Eerlijkheidshalve zou men er moeten aan toevoegen dat het minimum pensioen hier ook meer dan 1000 € bedraagt. Het gewaarborgd inkomen voor ouderen ook. En aangezien nu al 80% in de private sector een 2e pensioenpijler heeft is het verschil met Nederland veel kleiner dan men steeds wil laten uitschijnen. Hun 2e pijler die er boven op komt is hoger. Maar daarvoor betalen ze wel zelf hoge extra premies. Terwijl bij ons de 2e pijler deel uitmaakt van je verloning door de baas.

 • Cor Dierckx

  Toen in 1944 geen volk meer voorhanden was werden ook kinderen en oude mensen ingeschakeld aan het front.Jongens waar gaat het heen. Maurice hier heeft 47 jaar gewerkt in continue systeem zat. en zo. inbegrepen 1200 euro pensioen doe daar iets aan dat moeten ouderen niet meer gaan werken.

 • Eric Loyens

  En in nederland heeft elke nederlander als men 65 wordt recht op meer dan 1000€ als je 45 jaar in nederland woont zonder 1 dag gewerkt te hebben want uw gewerkt pensioen wordt nog eens appart betaald das wat ander dan hier .een nederlands gezin zonder hun gewerktpensioen bedraagd al zoveel als een gezin hier dat 45 jaar heeft gewerkt

 • Gino Denil

  Ze moeten wel als ze hun pensioen willen behouden. Deze die nu voor hun pensioen staan riskeren dat het tot 10% gekort wordt tegen volgend jaar door de lage rente en de slechte beursresultaten.