Explosies en schoten bij woning terreurverdachte

UNKNOWN
Bij de woning van terreurverdachte Mohamed Merah in het Franse Toulouse zijn deze nacht schoten en een nieuwe explosie gehoord. Honderden agenten hebben het gebouw omsingeld, maar ze zijn voor zover bekend nog niet tot een bestorming overgegaan.

In de omgeving van Merahs appartement waren woensdagavond alle straatlantaarns gedoofd. Later deden drie explosies de buurt opschrikken. Die waren volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bedoeld om Merah te intimideren. "Hij zei eerst dat hij zichzelf over wilde geven. Nu lijkt hij van gedachte te zijn veranderd, dus voeren we de druk op", aldus een overheidsbron.

Merah verschanst zich in een gebouw in een residentiële wijk in Toulouse dat sinds vorige nacht omsingeld is door de politie.  Elite-eenheden probeerden verschillende keren tevergeefs binnen te dringen in de woning. Telkens werden zij teruggedrongen door schoten uit zware wapens. Twee agenten raakten lichtgewond. Merah beloofde vervolgens aan de onderhandelaars van de politie dat hij zich zou overgeven. Dat heeft hij echter niet gedaan. In de omgeving van Merahs woning waren vanavond alle straatlantaarns gedoofd, vermoedelijk als voorbode van de bestorming.

Merah gooide vanmorgen een pistool uit het raam in ruil voor een 'communicatiemiddel' en riep een agent toe dat hij zich vanmiddag wilde overgeven. Inmiddels zou dat vanavond zijn. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant wil de politie de verdachte levend oppakken. "Hij spreekt veel en vertelt zijn hele criminele verleden. Hij heeft banden met salafistische en jihadistische middens en verbleef vroeger al in Afghanistan en Pakistan."

Ontsnapte gevangene?
De verdachte heeft enkele jaren geleden mogelijk in een gevangenis in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar gezeten. Mohamed Merah (23) zou in 2008 zijn ontkomen, toen de radicale Taliban het complex aanvielen. Dat heeft het hoofd van de gevangenisautoriteiten in Kandahar gezegd.

Volgens de gevangenischef is Merah in december 2007 gearresteerd en veroordeeld tot 3 jaar cel, omdat hij bommen had geplaatst in de provincie Kandahar. De gouverneur van Kandahar spreekt het bericht echter tegen. "Veiligheidstroepen in Kandahar hebben nooit een Franse burger met de naam Mohamed Merah opgepakt", zei zijn woordvoerder.

Ook Merahs advocaat in Frankrijk ontkent de arrestatie in Afghanistan. Volgens de raadsman zat Merah van december 2007 tot september 2009 in Frankrijk een gevangenisstraf uit voor een gewelddadige overval, en kon hij dus niet in Kandahar zijn geweest toen de gevangenen massaal uitbraken.

REUTERS
AP
AP
AFP
AFP
De politie heeft de buurt afgesloten en elite-eenheden hebben de woonst van de hoofdverdachte omsingeld.
AP De politie heeft de buurt afgesloten en elite-eenheden hebben de woonst van de hoofdverdachte omsingeld.
AP

Geen spijt
In zijn gesprekken met de politie toont hij "geen spijt", zegt procureur François Molins van Parijs. De schutter geeft toe dat hij de drie aanslagen heeft gepleegd waarvan hij wordt verdacht, en pocht dat hij Frankrijk "op de knieën gedwongen heeft". Hij vindt het jammer dat hij niet nog meer slachtoffers maakte.

Molins zegt dat de man vandaag een nieuwe aanslag plande, opnieuw op een militair. Hij had voor later ook nog twee gendarmes in Toulouse in het vizier. Volgens de procureur zegt de man dat hij alleen handelde. De verdachte verklaarde dat hij tot het terreurnetwerk al-Qaida behoort en dat hij met zijn daden "de Palestijnse kinderen" wilde wreken.

Na de aanslag op de joodse school vertelden verschillende getuigen dat de schutter een camera in een harnas op zijn borst droeg. Daarmee zou hij de aanslagen gefilmd gefilmd. Volgens de aanklager is er een camera van Merah teruggevonden. Onderzoek moet nu uitwijzen of hij die ook gebruikt heeft bij de aanslagen.

Procureur François Molins.
AFP Procureur François Molins.
AP

Explosieven bij broer
De hoofdverdachte werd al enige tijd gevolgd door de Franse geheime diensten. Hij kon opgespoord worden via het IP-adres van de computer van zijn broer die zich ook verscholen hield in het appartement. Hij werd tijdens een actie van de politie-eenheden opgepakt. Bij de arrestatie vielen er schoten en raakten drie agenten lichtgewond, meldt de krant Le Parisien.

De moeder van de hoofdverdachte werd gevraagd contact op te nemen met haar zoon, maar dat weigerde ze omdat ze naar eigen zeggen toch geen invloed op hem heeft. De oudere broer van de dader, Abdelkader Merah (27), werkt in het gebouw waar de schutter zich momenteel schuilhoudt. Bij het doorzoeken van de wagen van die broer zijn explosieven aangetroffen, die nu worden onderzocht. Het gaat om een zwart poeder, mogelijk het langzaam brandende bruinkool.

Huiszoekingen bij familie
Over zijn jongere broer is alsnog niets geweten. De moeder van de vermoedelijke seriemoordenaar, zijn broer en diens partner zijn in voorlopige hechtenis genomen, heeft een gerechtelijke bron bekendgemaakt. Bij de moeder en broer zijn huiszoekingen verricht.

AP
REUTERS
EPA

Carrosseriehersteller
Volgens de website Point.fr is de 24-jarige verdachte carrosseriehersteller van beroep. De laatste dagen werd hij volgens een agent regelmatig opgemerkt in een witte bestelwagen die tegen hoge snelheid reed. Volgens enkele bronnen ter plaatse werd die bestelwagen, die een arsenaal aan wapens bevatte, rond 9 uur opgeblazen door de elite-eenheid RAID. Een buurman merkte de man ook op terwijl hij aan het bidden was op het voetbalveld nabij zijn woning. Enkele gebeurenissen waar de omwonenden zich zorgen om maakten.

De dader heeft zo blijkt nu een afspraak gemaakt met het eerste slachtoffer. Hij reageerde op een internetadvertentie voor de verkoop van een motor. Het slachtoffer, de parachutist Imad Ibn Ziaten (30) werd op 11 maart gedood met een kogel in het hoofd. Hij was niet in uniform. De dader schoot nog twee Franse militairen van Noord-Afrikaanse origine dood. Afgelopen maandag opende hij dan het vuur op kinderen op een joodse school en daarbij vielen vier doden onder wie drie schoolkinderen. Bij de aanvallen werd steeds hetzelfde wapen gebruikt. In het zuidwesten van Frankrijk werd dan ook het hoogste terreurdreigingsniveau afgekondigd.

EPA
AP
GETTY

Omsingeld gebouw geëvacueerd
De politieoperatie startte vanmorgen rond 3 uur en wordt uitgevoerd door de elite-eenheid RAID. Het contact met de verdachte was in de voormiddag even onderbroken, maar werd iets na de middag opnieuw hervat.

Het gebouw waar de vermoedelijke seriemoordenaar zich heeft verschanst is geëvacueerd. Om de verdachte geen argwaan te doen krijgen, zijn de circa vijftig bewoners van het vier verdiepingen tellende gebouw niet geëvacueerd voor de politieoperatie van start ging. Een psychologische cel ontfermt zich over de bewoners.

Er zijn ook nog andere politie-interventies aan de gang tegen ondersteunende netwerken, zegt minister Guéant.

AP
REUTERS

Sarkozy
De Franse president Nicolas Sarkozy heeft deze middag een bezoek gebracht aan de Perignon-kazerne in Toulouse, niet ver van het belegerde gebouw. Sarkozy ontmoette er agenten die instaan voor de omsingeling van het gebouw, evenals vertegenwoordigers van religieuze gemeenschappen.

De president werd nadien verwacht in Montauban, op enkele tientallen kilometer van Toulouse, voor een ceremonie ter ere van de drie militairen die op 11 en 15 maart werden neergekogeld door de dader. Volgens zijn officiële programma was Sarkozy voordien in een ziekenhuis in Toulouse, waar een militair en een leerling van de joodse school worden verzorgd. Zij raakten zwaargewond bij de schietpartijen van de moordenaar op zijn scooter.

AP
EPA