Explosief bij kerstmarkt Potsdam was bedoeld om DHL te chanteren

Getty Images
Het verdachte pakje dat vrijdag werd gevonden in de buurt van de kerstmarkt van Potsdam, in Duitsland, had niets te maken met terrorisme. Dat zegt de Brandenburgse minister van Binnenlandse Zaken, Karl-Heinz Schröter (SPD). "Het was de bedoeling om koerierbedrijf DHL af te persen", zegt Schröter

De afzenders van het pakket zouden volgens de minister een miljoenenbedrag hebben geëist van de transporteur. Enige tijd geleden kwam in Frankfurt een gelijkaardige zending aan. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Het pakje werd vrijdagnamiddag door een koerier afgeleverd bij een apotheek die nabij de markt is gevestigd. Toen een medewerker het openmaakte, ontdekte hij draden en een mechaniek. De politie evacueerde de hele buurt. 

Na een controle ontdekte de politie dat er spijkers in het pakket zaten. Het pakket werd met een kleine ontploffing onschadelijk gemaakt. "Het pakje was volgens de laatste bevindingen van de politie wel degelijk gevaarlijk. Bij explosie had dit ernstige gevolgen kunnen hebben", zegt Schröter nog.

De kerstmarkten in de Oost-Duitse stad zijn sinds gisteren weer heropend. Er patrouilleren voorlopig meer agenten dan aanvankelijk was gepland. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunther Berens

  Jan, ze zeggen toch al dat het geen terrorisme is? Maw Twas gene "zwette".

 • jan De Borger

  Hahaha , hunnen uitleg wordt hoe langer hoe gekker om de ware oorzaak niet te moeten benoemen..... Die denken dat wij die zever blijven geloven.

 • Patrick bloemen

  De meeste gaan da wel geloven

 • Bram Boterman

  naar mijn mening een politiek correcte uitleg.

 • Frank Meynen

  nog eventjes en er is meer politie op de kerstmarkt dan burgers, goe bezig Europa !! HEEL goe