Explosie veroorzaakte krater van 43 meter diep in Beiroet, eerste Libanese minister stapt op

Een beschadigde graansilo in de haven van Beiroet. Drie dagen na de verwoestende explosie in de hoofdstad van Libanon, wordt er nog gezocht naar overlevenden.
ANP Een beschadigde graansilo in de haven van Beiroet. Drie dagen na de verwoestende explosie in de hoofdstad van Libanon, wordt er nog gezocht naar overlevenden.
De enorme explosie in de haven van Beiroet heeft een krater van 43 meter diep veroorzaakt. Dat meldt een Libanese veiligheidsbron, op gezag van onderzoek van Franse experten op het terrein. Ondertussen is de eerste Libanese minister opgestapt na de vreselijke ramp.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bij de ontploffing op dinsdag kwamen meer dan 150 mensen om het leven en vielen 6.000 gewonden. Nog steeds zijn er tientallen vermisten. De explosie is volgens premier Hassan Diab veroorzaakt door 2.750 ton ammoniumnitraat dat al zes jaar "zonder voorzorgsmaatregelen" lag opgeslagen in de haven.

De explosie veroorzaakte volgens de veiligheidsbron een krater van 43 meter. Ter vergelijking: de explosie van een atoombom van 104 kiloton op de testsite Sedan in het Amerikaanse Nevada veroorzaakte in 1962 nog een krater van bijna 100 meter diepte. Het Amerikaanse geofysische instituut USGS had gemeld dat de sensoren de explosie hadden geregistreerd als een aardbeving van 3,3 op de schaal van Richter. 

Frankrijk levert Libanon logistieke steun met onderzoeksmiddelen en stuurde politie- en opsporingsteams ter plaatse. Ook stuurde Parijs medische hulp. De VN en Frankrijk organiseren ook een donorconferentie.

Zaterdag vielen nog duizenden woedende mensen ministeries aan. Ze trokken ook door het centrum van Beiroet en maakten hun woede jegens hun leiders kenbaar. De politieke klasse is beschuldigd van corruptie, onbekwaamheid en nalatigheid.

Minister stapt op

De Libanese minister van Informatie, Manal Abdel Samad, heeft zondag aangekondigd dat ze uit de regering stad. Het gaat om het eerste ontslag van een minister na de dodelijke explosie in de haven van Beiroet.

“Na de enorme catastrofe in Beiroet, kondig ik mijn vertrek uit de regering aan”, verklaarde de minister in een televisietoespraak. Ze bood ook haar excuses aan. “We hebben niet kunnen antwoorden op jullie verwachtingen.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ayman Nahle

  Helemaal akkoord met je Gilbert. Bovendien moet eerst het hele parlement dat sinds 30 jaar zo goed als onveranderd is gebleven, als eerste door vervroegde verkiezingen veranderen. Allemaal zonder uitzondering. Uiteindelijk moeten zij opkomen voor het volk, want zij controleren en stemmen voor wetten, wat zelden of nooit gebeurt is natuurlijk.

 • Christine Laevers

  Op TF1 liet men demonstranten aan het woord met een inleiding: wie zijn de demonstranten ? Maar ik wil weten wie die politieke elite is. Wat een journalistieke lacune! Ene minister tot nu toe - een vrouw - en al de rest ?

 • wim rooyakkers

  En de plaatselijke politiek is zoals gewoonlijk weer verbaasd, verbijsterd,en geschokt,en daar blijft het dan bij.

 • Gilbert Rodts

  De verantwoordelijken moeten gestraft worden voor dit crimineel gedrag want dat is het .Met juist op te stappen daar hebben de slachtoffers niks aan .