Explosie op nucleaire site in Frankrijk, geen radioactief lek

EPA
In een verwerkingsbedrijf voor nucleair materiaal, vlakbij de kerncentrale van Marcoule in Zuid-Frankrijk, is omstreeks 11.45 uur een oven ontploft. Eén persoon kwam om het leven. Vier anderen raakten gewond, van wie er een erg aan toe is. Het Franse nucleaire agentschap (ANS) heeft laten weten dat er geen straling is vrijgekomen.

De explosie was het gevolg van een brand in een opslagplaats met kernafval. De brand is ondertussen onder controle, de veiligheidszone rondom het getroffen bedrijf, een filiaal van Electricité de France (EDF), blijft wel nog behouden.

Geen kernreactoren
Een woordvoerder van EDF heeft intussen formeel bevestigd dat er na de explosie geen radioactief of een chemisch lek is ontstaan. Volgens de BBC produceert de site MOX, maar zijn er geen kernreactoren gevestigd. In de nasleep van de explosie is het aandeel van EDF op de beurs bijna 7 procent gezakt op de beurs van Parijs.

Het Belgische Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) volgt de situatie in Frankrijk op de voet. "Er is geen sprake van radioactieve uitstoot en er is dus ook geen gevaar voor de volksgezondheid", zegt Karina De Beule van het FANC.

Begin juli was er al eens een explosie in de kerncentrale Tricastin. Ook deze centrale wordt uitgebaat door EDF. Een zwarte rookwolk werd toen over een autoweg geblazen. (dea/belga/gb)

EPA
EPA