Explosie in pretpark Taiwan: 500 gewonden, bijna 200 ernstig gewond

Door de ontploffing in een waterpretpark in de buurt van de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn gisteren meer dan 500 mensen gewond geraakt, zo blijkt uit een nieuwe balans van de lokale overheid. Eerder werd nog uitgegaan van een tweehonderdtal gewonden.

Volgens de adjunct-directeur van het ministerie van Gezondheid zijn er in totaal 509 mensen gewond geraakt bij de explosie. Daarvan zouden er 188 erg aan toe zijn. Bij acht mensen wordt de gezondheidstoestand zelfs als "kritiek" omschreven.

Het aantal gewonden is fel toegenomen omdat heel wat mensen zich met enige vertraging zelf bij het ziekenhuis hebben aangemeld.

Het incident deed zich voor in het waterpretpark 'Formosa Fun Coast'. Kleurpoeder dat tijdens een show over een menigte van honderden mensen werd gestrooid, zou daar vuur hebben gevat. Volgens een woordvoerder van de brandweer gebeurde dat mogelijk door de warmte van de spots op het podium.

Op het feest waren volgens lokale media zeker 10.000 overwegend jonge mensen afgekomen. Doordat er veel poeder in de lucht hing, konden mensen slecht zien waar de nooduitgang was. Veel bezoekers hadden bovendien badkleding aan, waardoor hun huid werd blootgesteld aan het vuur.

De burgemeester van New Taipei City, Eric Chu, beloofde op een persconferentie een grondig onderzoek naar de oorzaak van de explosie. De politie zou onderzoek doen naar vijf mensen, onder wie de organisatoren van het feest en technici.

De vuurzee in het Taiwanese waterpark.
AP De vuurzee in het Taiwanese waterpark.
Een gewonde toeschouwer wordt afgevoerd.
AP Een gewonde toeschouwer wordt afgevoerd.
Het waterpark waar gisteren meer dan 500 mensen gewond raakten na een explosie.
AFP Het waterpark waar gisteren meer dan 500 mensen gewond raakten na een explosie.
Onderzoekers arriveren in het park.
AFP Onderzoekers arriveren in het park.
vmma