Explosie bompakket in Lyon: politie verspreidt nieuwe foto’s van verdachte

Op de nieuwe bewakingsbeelden is het gezicht van de verdachte voor het eerst zichtbaar. Hij reed op een zwarte fiets, droeg een zwart petje, donkergroene trui met opgerolde mouwen, een lichte bermuda en donkere rugzak.
Police nationale Op de nieuwe bewakingsbeelden is het gezicht van de verdachte voor het eerst zichtbaar. Hij reed op een zwarte fiets, droeg een zwart petje, donkergroene trui met opgerolde mouwen, een lichte bermuda en donkere rugzak.
Bij een explosie in een voetgangersgebied in het centrum van de Franse stad Lyon zijn gisteren dertien mensen gewond geraakt. De ontploffing is veroorzaakt door een bompakket in een tas. Het DNA dat op het bompakket gevonden werd, zit niet in de databank Fichier National des Empreintes Génétiques (FNAEG), het nationale gegevensbestand van genetische afdrukken van Frankrijk. Voorlopig heeft nog niemand de explosie opgeëist. De Franse politie heeft vandaag op Twitter nieuwe foto’s verspreid van de hoofdverdachte en houdt een klopjacht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De politie is actief op zoek naar de dertiger. Zijn motieven zijn onbekend. Op de nieuwe foto’s is een man op een fiets te zien. Volgens het signalement dat de politie verspreidde, was hij gekleed in iets donkergroens met opstroopte mouwen op een lichtkleurige bermuda, en droeg hij een donkere rugzak.Er heeft tot op vandaag (nog) niemand de explosie in de oostelijke Franse stad Lyon opgeëist. Dat heeft de Parijse procureur Rémy Heitz op een persconferentie gezegd. 

Heitz beklemtoonde dat “alle middelen momenteel worden ingezet om de dader te identificeren en snel te vatten”. De procureur verduidelijkte dat negentig speurders, alsmede dertig forensische en technische onderzoekers, op de zaak zitten. Zij krijgen steun van een twintigtal speurders van lokale brigades.

Hij bevestigde ook dat er vijzen en bouten zijn gevonden, alsmede batterijen en ander materiaal om de explosieve lading vanop afstand te ontsteken.

DNA en explosief TATP

In het kader van het onderzoek is DNA geïsoleerd en is een zeer geringe hoeveelheid TATP, een zeer krachtig explosief, teruggevonden. Het DNA dat op het bompakket gevonden werd, zit echter niet in de databank Fichier National des Empreintes Génétiques (FNAEG), het nationale gegevensbestand van genetische afdrukken van Frankrijk. Dat heeft een bron dicht bij het dossier zaterdag bevestigd.

De verdachte werd gefilmd terwijl hij een zak neerzette voor een bakkerij in een winkelstraat van Lyon. Op de zak werd DNA gevonden, maar dat kon niet worden geïdentificeerd.

TATP, gevonden op de ontplofte zak, is gebruikt bij de jihadistische aanslagen van Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016. 

Gérard Collomb.
afp Gérard Collomb.

Burgemeester Gérard Collomb is teruggekeerd naar Lyon, na een reis naar Japan. Hij zei “diepe emotie” en “verrassing” te voelen. “Men verwacht er zich niet aan dat er zoiets zou zijn zoals een aanslag die zou plaatsvinden in het centrum van Lyon”, een “eerder rustige stad”. De burgervader sprak ook zijn “diep medeleven” uit voor de slachtoffers, “in het bijzonder voor het klein meisje” dat is geraakt.

De vroegere minister van Binnenlandse Zaken zei na een bezoek aan het hospitaal tegenover nieuwszender BFMTV dat nog drie mensen in het ziekenhuis vertoeven. Twee van hen liepen lichte verwondingen op, één van hen is zwaarder geraakt. Ook meende hij dat het allemaal “erger had kunnen zijn”.

Ooggetuigen

Volgens ooggetuigen liet een man van een jaar of dertig op een fiets het bompakket achter op straat die vlak daarna ontplofte. “Het was een zware ontploffing’’, verklaarde een van hen tegenover nieuwszender BFMTV. Een tweede spreekt van “een oorverdovende knal die echter geen paniek veroorzaakte.” Een arts die toevallig in de buurt was en de explosie hoorde, spreekt van een ontploffing “van ongehoorde kracht.”

Klopjacht

Volgens de Franse nieuwszender is de politie een klopjacht gestart naar de verdachte. Het parket in Lyon opende een onderzoek dat aan het begin van de avond werd overgenomen door de antiterrorisme-afdeling van het Parijse parket. Een gespecialiseerd magistraat uit de Franse hoofdstad is onderweg naar Lyon.

De Franse president Emmanuel Macron spreekt van een aanslag. “In gedachten ben ik bij de familieleden van de slachtoffers”, zei Macron in een eerste reactie in een live-interview met een YouTuber, twee dagen voor de Europese verkiezingen in Frankrijk.

De politie van Lyon verspreidde een foto van de verdachte.
rv De politie van Lyon verspreidde een foto van de verdachte.

Kind

Volgens de autoriteiten deed de explosie zich omstreeks half zes voor in het 2e arrondissement in Lyon, meer bepaald op de hoek van de rue Victor Hugo en de rue Sala. “Geen van de dertien slachtoffers is zwaargewond’’, verklaarde de vice-burgemeester van Lyon, de tweedegrootste stad van Frankrijk. Desondanks zijn elf gewonden overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens plaatselijke media vond de ontploffing plaats voor bakkerij Brioche Dorée en is een van de slachtoffers een kind. Burgemeester David Kimelfeld van de metropool Lyon heeft de inwoners gevraagd om “waakzaam en voorzichtig te zijn” en “het hoofd koel te houden”.

Hulpdiensten brengen een gewonde persoon weg.
AFP Hulpdiensten brengen een gewonde persoon weg.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner is onderweg naar Lyon en meldt op Twitter dat hij “waakzaamheidsinstructies” heeft gestuurd aan de verantwoordelijken in alle departementen. Hen wordt gevraagd “de veiligheid te versterken” op openbare plaatsen en sportevenementen, zowel cultureel als religieus. “Ik sta in nauw contact met de prefect van de Rhône-regio en de officier van justitie.”

Premier Edouard Philippe annuleerde vanwege de explosie zijn aanwezigheid bij de laatste campagnevergadering van de partij van Emmanuel Macron, vanavond. De politieke partij neemt zondag aan de Europese verkiezingen deel onder de naam ‘Liste Renaissance’.

Iedereen in de buurt werd geëvacueerd.
Twitter Préfet de région Auvergne-Rhône-Alpes et du Rhône Iedereen in de buurt werd geëvacueerd.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Debart

  Wanneer gaan ze eens stoppen met die mega slechte foto's in het rond te sturen ? Hoe kun je op die manier ook maar iemand herkennen ?

 • Werner Reynen

  Toch straf dat foto’s van planeten haarscherp zijn en die zijn miljoenen kilometers verwijderd. Maar een fotootje van ene op zijne fiets is niet duidelijk... Begrijpe wie kan!

 • Melanie Degucht

  Foto's van verdachten zijn bijna altijd wazig, toch raar dat voor het flitsen zij altijd haarscherpe beelden kunnen maken.

 • Philippe Vanbelle

  Anno 2019 en op de camera beelden is niets te zien door de slechte kwaliteit .Grenzen terug bewaken en minder besparen op onze veiligheid . In gans de EU.

 • Lieve Geyter

  Ja en hoe gaan we die dader moeten herkennen zo’n slechte foto’s! Zelfs foto’s Op mars zijn duidelijker.