Experts waarschuwen: "Steeds meer geradicaliseerde ouders zijn bereid om hun kinderen op te offeren bij zelfmoordaanslagen"

Deze familie pleegde zelfmoordaanslag in Indonesië
rv Deze familie pleegde zelfmoordaanslag in Indonesië
Als er iets opvalt aan de recente aanslagen in Indonesië, dan is het dat ze werden uitgevoerd door twee gezinnen met (jonge) kinderen. Een zorgwekkende trend, waarschuwen experten.

De zelfmoordaanslagen op enkele kerken en een politiebureau vonden afgelopen zondag en maandag plaats in Surabaya, de tweede grootste stad van Indonesië, en werden telkens gepleegd door de leden van één familie. Daarbij was het zeer opmerkelijk dat de ouders steevast hun kroost mee de dood in sleurden. Zelfs heel jonge kinderen werden opgeofferd.

Rohan Gunaratna, het hoofd van het Internationale Centrum voor onderzoek naar politiek geweld en terrorisme in Singapore, is er zeker van dat dit geen eenmalige actie is. "We zullen waarschijnlijk in de toekomst nog meer van deze aanvallen zien," meent hij.

Bij een eerste reeks gecoördineerde aanslagen kwamen 28 mensen om en vielen 57 gewonden. De vader van het gezin liet een autobom ontploffen nabij een pinksterkerk, zijn twee zonen - 17 en 15 jaar oud - reden met hun motorfietsen beladen met explosieven in een katholieke kerk, en hun moeder en twee zusjes - acht en twaalf jaar oud - bliezen zichzelf op bij een derde kerk.

EPA

De volgende dag reed een gezin van vijf gezeten op twee motorfietsen naar een controlepunt bij een politiebureau en brachten bommen tot ontploffing. Vier politieagenten en zes burgers raakten bij de aanslag gewond.

Een achtjarig meisje, dat tijdens de aanval tussen haar moeder en vader zat geklemd, overleefde de explosie.

"Het is de eerste keer dat volledige gezinnen voor aanslagen worden ingezet en het is de eerste maal dat er zo'n jonge kinderen bij betrokken zijn", zegt Sidney Jones, terrorismedeskundige bij het Instituut voor conflictanalyse in Jakarta.

Het staat alleszins vast dat één familie banden had met Jamaah Ansharut Daulah (JAD), een groep die IS steunt.

AFP

Vroeger rekruteerden radicale groepen vooral mannen voor zelfmoordmissies, terwijl ze nu meer geneigd zijn om voor vrouwen en kinderen te kiezen -  omdat ze nu  eenmaal minder achterdocht opwekken bij de veiligheidsdiensten.

Damian Kingsbury, hoogleraar internationale politiek aan de Deakin universiteit in Australië, stelt dat het gebruikelijk is dat islamitische jihadisten zichzelf opofferen voor de strijd, maar dat ze hun eigen familieleden gewoonlijk ongemoeid laten.

Hij vermoedt dat deze ouders er zeer hard in geloven dat ze bij dergelijke acties naar de hemel gaan en hun kinderen daarom mee de dood in sleuren.

"Vaak is het de vader die eerst radicaliseert om dan vervolgens zijn echtgenote en kinderen te radicaliseren met behulp van extremistische propaganda", legt zijn collega professor Gunaratna uit. "Het is een zeer gevaarlijke tendens."

AFP

De professor beaamt dat terreurdaden door families een nieuw fenomeen zijn in Azië, maar is van mening dat koppels en gezinnen al eerder geprobeerd hebben kinderen te gebruiken bij bomaanslagen in andere delen van de wereld.

Wat hij echter significant vindt aan deze ontwikkeling, is dat het aantoont dat terroristen in staat zijn om hele gezinnen te radicaliseren. En dat is erg verontrustend.

"Om deze dreiging te counteren, moet er een gezinsgerichte aanpak van het terrorisme komen", stelt hij.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willy platteau

  beste Abdul, wordt wakker ,en leef eens in de 21e eeuw ! er bestaat geen god ,in geen enkele religie , die ,,sprookjesboeken,, waarvan sprake hieronder ,werden inderdaad geschreven door fanatieke mensen , en deze gaven hun ideologie door aan vele toentertijd onwetende en domme mensen ,aan wie ze alles konden wijs maken ! religie = de reden van de meeste oorlogen ,en nog is de mens niet geleerd !

 • Daniël Gyssens

  Maar in het westen kunnen of willen er velen niet geloven dat die soort alles over heeft voor hun religie.Er dreigt een ramp over ons en onze toekomst neer te dalen.Wordt wakker !

 • Willy Caubergs

  En hier roepen de linkse partijen rood en groen op om al deze moeders en kinderen die opgesloten zitten in Syrië naar hier terug te halen .... . En als er slachtoffers vallen wassen ze hun handen in alle onschuld hoop dat de regering hier twee maal nadenkt voor te beslissen en dat de kiezers dit jaar en volgend jaar ook 2 maal nadenken als ze kiezen !

 • Marc Rooms

  Dus daarom. Hou ze uit Europa. Ja ook de kinderen van Belgische IS. Voorkomen in plaats van genezen.

 • Hedwig Jacobs

  Volgens het OCAD is er niets aan de hand, en moeten we ons meer open zetten om dezen nog beter op te vangen, volgens Trump gaat het hier degelijk wel over dieren.