Experts hebben stalen uit Doema na veronderstelde chemische aanval

Reuters
De experts van de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens gaan vandaag in de Syrische stad Doema na of bij de aanslag van 7 april wel degelijk gifgas werd gebruikt. Ze hebben stalen genomen. Rusland hoopt dat het  onderzoek zo onpartijdig mogelijk gebeurt.

De Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is aanwezig op de plek in de Syrische stad Doema, in Oost-Goutha, waar op 7 april een chemische aanval zou hebben plaatsgevonden. De start van de onderzoeksopdracht werd al verschillende keren uitgesteld. Zo werden afgelopen woensdag nog schoten afgevuurd toen een veiligheidsteam van de VN ter plaatse kwam om de aankomst van de OPCW-experts voor te bereiden. 

De experts hebben stalen genomen, die nu voor analyse naar het Nederlandse Rijswijk worden gestuurd. 

Onpartijdig

Het team van de OPCW was al op 14 april in Syrië aangekomen. Hun veiligheid is nu gegarandeerd door zowel het Syrische regime als door de Russische militairen die in Syrië aanwezig zijn, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland verwacht dat de OPCW zijn onderzoek "zo onpartijdig mogelijk" voert en dat het een objectief rapport opstelt.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië voerden vorig weekend al een bombardement uit op drie doelen in Syrië, als vergelding voor de gifgasaanval. De Russen betwisten echter dat er überhaupt chemische wapens zijn ingezet. De OPCW-experts hebben de opdracht om na te gaan of er gifgas is gebruikt. Ze mogen geen verantwoordelijken aanduiden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Daar heb je wel een punt, Els Vervoort.

  • guy matheussen

    laat ze eerst eens een plek onderzoeken waar er niets is gebeurd. als ze dan zeggen dat er chemische wapens gebruikt zijn weet je dat ze liegen.

  • Els Vervoort

    Zijn chemische wapens dan zo veel verschrikkelijker dan dodelijke verwondingen door kogels en bommen? Doen afgerukte ledematen of weggeschoten kaken geen pijn misschien? Dood is dood en bij chemische wapens houdt men het lichaam tenminste nog intact. Of zou het kunnen dat chemische wapens verboden zijn omdat ze de wapenindustrie weinig winst opleveren?