Experts bevestigen: Noord-Koreaanse raketlanceersite aan sneltempo heropgebouwd

De nieuwe beelden tonen dat de site opnieuw operationeel is.
REUTERS De nieuwe beelden tonen dat de site opnieuw operationeel is.
De Noord-Koreaanse raketlanceersite in Sohae is opnieuw operationeel, een week nadat de tweede top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op een mislukking is uitgedraaid. Naar aanleiding van de eerdere toenadering tussen de twee landen was Noord-Korea de site beginnen ontmantelen, maar uit satellietbeelden blijkt nu dat ze snel weer herrees. Twee denktanks uit Washington, het Center for Strategic and International Studies (CSIS) en 38 North, besluiten daaruit dat de site weer operationeel is.

Op basis van de satellietbeelden van gisteren hadden dezelfde denktanks gisteren nog aangekondigd dat de heropbouw net voor of net na de mislukte top in Hanoi begonnen is. Na dat nieuws liet Trump al weten dat hij "zeer zeer teleurgesteld" zou zijn door de Noord-Koreaanse leider, als die informatie zou kloppen.

Volgens 38 North is onder meer een lanceersite en een site voor het testen van raketmotoren heropgebouwd, en dat "aan een hoog tempo". "Dit toont aan dat Noord-Korea snel en zonder veel te twijfelen de acties kan omdraaien die waren genomen om zijn kernwapenprogramma te ontmantelen", aldus CSIS. 

"Dit is een uitdaging voor het Amerikaanse doel te komen tot een definitieve, onomkeerbare en verifieerbare denuclearisering. De handelingen van Noord-Korea vormen een belediging voor de diplomatieke strategie van de president en tonen de Noord-Koreaanse teleurstelling aan, na de weigering van Trump om de economische sancties op te heffen.”

REUTERS
REUTERS

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diane Bernaerts

    Waarom antwoordt Trump altijd op alle vragen die aan Kim gesteld worden?