Experimenteel Belgisch ebolavaccin klaar voor 1,5 miljoen Congolezen

Een ebola-gezondheidswerker in het oosten van Congo.
AP Een ebola-gezondheidswerker in het oosten van Congo.
Een experimenteel vaccin van Janssen Pharmaceutica is klaar om naar Congo verscheept te worden. Volgens het Belgisch bedrijf kunnen een half miljoen mensen op korte termijn gevaccineerd worden, en “als het moet” zelfs 1,5 miljoen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. De EU trekt bovendien 5 miljoen euro uit voor de bestrijding van ebola in Congo. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf al groen licht voor het vaccin, maar bij Janssen Pharmaceutica wachten ze nog op goedkeuring van de Congolese autoriteiten. De besprekingen zouden in een laatste fase zitten.

Meer dan 111.000 Congolezen hebben al een experimenteel vaccin tegen ebola gekregen. Omdat het aantal nieuwe ­patiënten blijft toenemen, vooral in de provincies Noord-Kivu en Ituri in het oosten, wil de WHO de inentingen fors opdrijven. 

(Lees hieronder verder.)

Desinfecteren na het begraven van een aan ebola bezweken kind van 11 maanden in de provincie Noord-Kivu in Congo.
EPA Desinfecteren na het begraven van een aan ebola bezweken kind van 11 maanden in de provincie Noord-Kivu in Congo.

Lager risico

Voorlopig wordt een efficiënt, experimenteel vaccin van de Amerikaanse farmaproducent Merck gebruikt. Om die voorraden te sparen, wordt nu gekeken naar het vaccin van Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf ontwikkelde dat samen met het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic. 

"We weten dat ons vaccin iets meer tijd nodig heeft vooraleer het mensen goed beschermt", zegt Johan Van Hoof, hoofd van Janssen Vaccines. "Daarom is het geschikt voor mensen met een lager risico op ebola dan personen die zeker contact hebben gehad met patiënten.”

5 miljoen

De EU trekt 5 miljoen euro uit voor de bestrijding van de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo. Met het geld worden via de WHO onder meer medische experts, medisch materiaal en preventieve middelen gefinancierd.

Sinds de gevreesde infectieziekte negen maanden geleden de kop opstak in het oosten van het Afrikaanse land zijn meer dan 1.000 mensen overleden. De EU heeft sinds vorig jaar 17 miljoen euro voor humanitaire hulp beschikbaar gesteld. “De EU zal steun blijven geven zo lang dat nodig is’', aldus commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp).

Veiligheidsproblemen in de opstandige regio Noord-Kivu, waaronder aanslagen op ziekenhuizen, bemoeilijken het werk van artsen en verplegers. Ze vertragen het vaccinatieprogramma en de dagelijkse controle van mensen die mogelijk besmet zijn geraakt met het virus. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Korte

  Dit loopt nog verkeerd af. Als het vaccin werkt dan worden deze mensen niet meer ziek maar zijn ze wel drager van het virus. Dit kan het verspreiden alleen maar versnellen.

 • victor vandesande

  Nu het nog bij de congolezen krijgen . Onderweg wordt het gegarandeerd gepikt al dan niet door officiele congolese ambtenaren èn voor veel geld doorverkocht waardoor de gewone congolees het niet kan betalen .

 • wim CLAES

  beter 1.5 miljoen congolezen dan muizen, meer dan 80 miljoen congolezen zijn bedreigd, er is geen tijd meer over om wat muizen te martelen.en de vaccins zijn getest,doch hebben niet alle stadia doorlopen, dus troost u, er zijn dieren voort gestorven als u dat gerust stelt.

 • Arne Van Gheluwe

  Een experiment met 1,5miljoen congolezen, en hier is het al ruzie als er te veel muizen gebruikt worden. Ik hoop dat als goed loopt met dit vaccin maar ik ben er niet voor om zwartjes als proefdieren te gebruiken