Executiedatum voor Amerikaanse die seks had met moordenaars

Er is een datum bekendgemaakt voor de executie van Teresa Lewis, de enige vrouw die in de Amerikaanse staat Virginia in de dodencel zit. Indien de doodstraf wordt voltrokken, is Lewis de eerste vrouw in vijf jaar die in de VS wordt geëxecuteerd.

Gisteren maakte een plaatselijke rechtbank bekend dat Lewis (41) op 23 september van dit jaar zal worden terechtgesteld. De vrouw werd ter dood veroordeeld voor de samenzwering die leidde tot de moord op haar echtgenoot en stiefzoon in 2002. De dubbele moord moest haar zo'n 250.000 dollar (ruim 191.000 euro) van de levensverzekering opleveren.

Schutters kregen levenslang
Volgens de aanklagers leverde Lewis seksuele diensten aan twee mannen, en manipuleerde ze hen om de moorden te plegen. Beide schutters werden tot levenslang veroordeeld. Een van hen pleegde vier jaar geleden zelfmoord.

Lewis is de eerste vrouw sinds 2005 die in de VS wordt terechtgesteld. Vijf jaar geleden kreeg Frances Newton een dodelijke injectie in Texas. In Virginia is het al  bijna honderd jaar geleden dat een vrouw werd geëxecuteerd. (hlnsydney/tw)