Executie in VS ontaardt in twee uur durende doodsstrijd

AP
Bijna twee uur nadat hij een dodelijke injectie toegediend kreeg, is een terdoodveroordeelde in de Amerikaanse staat Arizona overleden. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Joseph Wood, die in 1989 werd veroordeeld nadat hij zijn vriendin en haar vader had omgebracht, werd om 15.49 uur dood verklaard, terwijl de toediening van de dodelijke cocktail om 13.52 uur van start was gegaan, zei een woordvoerder van de procureur.

Wood snakte tijdens zijn executie bijna zeshonderd keer naar adem, meldt CBS. "Op een gegeven moment vroeg ik me af of hij ooit zou sterven", aldus een ooggetuige.

Tijdens de lange executie werd er nog geprobeerd om bij de rechtbank toestemming te vragen om Wood te reanimeren, maar voordat er een beslissing kon worden genomen, stierf hij.

Het doodvonnis van Wood werd voltrokken terwijl er al enkele maanden een debat woedt over het executeren van terdoodveroordeelden. Daarbij wordt vooral de efficiëntie van de gebruikte middelen bekritiseerd.

In de staat Oklahoma duurde het in april nog 43 minuten voordat terdoodveroordeelde Clayton Lockett overleed. Lockett werd geëxecuteerd door middel van een dodelijke injectie, maar volgens het hoofd van de gevangenis was er een fout gemaakt bij het inbrengen van het infuus.

Joseph Wood
REUTERS Joseph Wood