Exclusieve beelden: zwaar getroffen Nepalezen vrezen nakende moessonregens

Onze reporter Kurt Wertelaers en fotograaf Benoit De Freine zijn nog altijd in Nepal waar ze als enige Belgische media proberen te achterhalen wat er is gebeurd met onze landgenoot François Urbany. Ze worden er geconfronteerd met de totale ravage waarmee het gebied krijgt af te rekenen en troffen er ook een Vlaamse dokter aan. Hij trekt met zijn mobiel hospitaal naar de meest afgelegen gebieden waar de mensen nog geen dokter zagen.

Na hun passage door de Langtangvallei (ook wel de Vallei van de Dood genoemd, red.) zijn Kurt en Benoit ondertussen neergestreken in het zwaar getroffen Sankhu. Honderden mensen leven op er straat en schuilen er in tentjes of restanten van huisjes. Ze zijn doodsbang voor de moessonregens die er binnen een paar weken aankomen. Dit weekend kregen ze al een heftig onweer over zich heen, als voorbode voor wat nog komen moet.

Vlaamse dokter
Sankthu ligt op 25 kilometer ten noordoosten van Kathmandu. Er staan nog amper huizen recht, en diegene die nog rechtstaan, kregen een gekleurde sticker op de voorgevel: groen voor veilig, rood voor gevaarlijk. En wit voor 'een beetje' gevaarlijk...

We spraken met de Vlaamse dokter Pierre Soete die met een mobiel hospitaal de meest ontoegankelijke gebieden aandoet. Plekken waar vandaag, twee weken na de aardbeving, nog niémand is geweest. "Gewonden stappen soms twee tot drie dagen met gebroken armen om ons te bereiken", zegt hij vanuit zijn basiskamp in Bhachek. Dit weekend lagen opnieuw mensen op zijn geïmproviseerde operatietafel die voor het éérst een dokter zagen.

LEES HET VOLLEDIGE VERSLAG MAANDAG IN HET LAATSTE NIEUWS

Dokter Pierre Soete aan het werk.
kos Dokter Pierre Soete aan het werk.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels