Exclusief interview met Juncker: “Onafhankelijk Catalonië binnen EU is ondenkbaar”

Exclusief interview

Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie.
Jan Aelberts Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie.

“Het is voor mij ondenkbaar dat een onafhankelijk Catalonië deel zou uitmaken van de Europese Unie.” Drie weken voor de verkiezingen in de Spaanse deelstaat, zet Jean-Claude Juncker de zaken op scherp in een exclusief interview met Het Laatste Nieuws.

Exact één uur kreeg onze krant deze week de tijd om de voorzitter van de Europese Commissie te bevragen over de huidige staat van de unie. De Luxemburger ging daarbij geen gespreksonderwerp uit de weg: de moeizame Brexit, de spanningen met Turkije, de Belgische begroting en de ballingschap van de Catalaanse leider Puigdemont in Brussel. Op het Europese stilzwijgen over het vervolgen van politici in Spanje, kwam vanuit ons land heel wat kritiek, vooral van regeringspartij N-VA. Maar daar is de baas van het Berlaymontgebouw niet van onder de indruk.

“Meneer Puigdemont moet hier al onder mijn raam gepasseerd zijn, maar ik heb hem niet ontmoet. (...) Wat hij heeft gedaan, was een flagrante inbreuk op de Spaanse grondwet. Akkoord, je moet de vrije expressie van de Catalaanse volkswil respecteren. Maar respecteren wil niet zeggen: inwilligen. Zelfs niet mocht het om een duidelijke meerderheid van de Catalanen gaan."

Is dat dan uw idee van democratie, dat verkozen politici in de cel worden gegooid?

"Die celstraf is een beslissing van het Spaanse gerecht, niet van de Spaanse regering. Als privépersoon - maar ben ik dat wel, in dit gesprek? - kan ik mij inderdaad afvragen of het opportuun is om politici op te sluiten. Maar als voorzitter van de Europese Commissie heb ik me daar niet in te mengen. Dan zou ik uit mijn rol vallen."

Is een onafhankelijk Catalonië voor u ondenkbaar?

"Ondenkbaar is voor mij vooral dat een onafhankelijk Catalonië deel zou uitmaken van de Europese Unie. (...) Ik noem dat respect voor de geldende normen en akkoorden."

Een Europa met 27 is al moeilijk genoeg, zegt u. Maar als u waarschuwt voor een Europa van 95 leden, trekt u het dan niet een beetje in het belachelijke?

"Niet ik heb daar als eerste over gerept, wel meneer Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europees Parlement. Stel hém eens die vraag. U gaat mij er als Luxemburger toch niet van verdenken dat ik waarschuw voor microstaatjes? Maar het klopt, ik ben tegen de atomisering van Europa. Ik wil niet dat de regio's zich profileren ten koste van de lidstaten."

Lees het volledige interview met Jean-Claude Juncker zaterdag in Het Laatste Nieuws of in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis. 
81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Mertèz

  Een uur de tijd, ok... en hoeveel foto’s mochten jullie nemen?

 • Patrick Verliefde

  Europa ?? En alle nationale banken blijven apart bestaan ......

 • Bert Wouters

  De EU is toch maar onze enigste garantie op een stem in de wereld, een gebied waar we onze waarden kunnen behouden en uitbouwen. Na 2 wereldoorlogen hebben we onszelf terug op de kaart kunnen zetten. Het is eigenlijk het toppunt van democratie.

 • Bert Wouters

  De EU is toch maar onze enigste garantie op een stem in de wereld, een gebied waar we onze waarden kunnen behouden en uitbouwen. Na 2 wereldoorlogen hebben we onszelf terug op de kaart kunnen zetten. Het is eigenlijk het toppunt van democratie.

 • pieter mestdagh

  begrijpbaar voor hem dat hij een onafhankelijk catalonië niet ziet zitten, maar dat hij het politieoptreden tijdens het referendum en het opsluiten van politici niet openlijk zwaar veroordeelt, is beschamend voor een europese leider