Ex-werknemer 'trollenfabriek' Poetin wint rechtszaak tegen werkgever

Ljoedmila Savtsjoek.
AP Ljoedmila Savtsjoek.
Ljoedmila Savtsjoek, die eerder dit jaar opzien baarde door over de praktijken van de 'trollfabrieken' van Poetin te schrijven, heeft een rechtszaak tegen haar voormalige werkgever gewonnen. Het Agentschap voor Internet Studies moet Savtsjoek het symbolische bedrag van een roebel betalen.

Savtsjoek had haar voormalige werkgever voor de rechter gedaagd vanwege overtredingen van de arbeidswet. Eerder had de Russische journaliste informatie naar de media gelekt over Poetins trollenleger. 

"Ik ben erg blij met deze overwinning. Ik heb mijn doel bereikt: de internettrollen uit de schaduw halen", aldus de 34-jarige Savtsjoek tegen persbureaus.

Voor een maandsalaris van 40.000 tot 50.000 roebel (ruim 700 euro) schreef Savtsjoek samen met  andere werknemers vanuit een flat in Sint Petersburg tientallen reacties op internetsites, op sociale media en op blogs. Zonder uitzondering waren ze in al die berichten vol lof voor de Russische president Poetin en zijn beleid - een activiteit die ook wel trollen wordt genoemd.

Na twee maanden werd Savtsjoek, die naar eigen zeggen dus undercover was gegaan om Poetins trollenleger bloot te leggen, ontmaskerd en ontslagen. Dit gebeurde nadat de Russische journaliste onder een pseudoniem diverse artikelen had gepubliceerd in lokale kranten waarin ze verhaalde over de praktijken van de 'trollenfabriek'.

Het Kremlin heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de propaganda-activiteiten van Savtsjoeks voormalige werkgever, het Agentschap voor Internet Studies.