Ex-vrouw van Amazon-baas Jeff Bezos schenkt helft van haar miljardenfortuin aan goede doel

MacKenzie Bezos, de ex-vrouw van Amazon-CEO Jeff Bezos, zal de helft van haar fortuin, dat in totaal 36 miljard dollar (32 miljard euro) bedraagt, wegschenken aan liefdadigheidsinstellingen. Ze sluit zich daarmee aan bij een initiatief van miljardairs Warren Buffett en Bill en Melinda Gates.

MacKenzie Bezos was een van de negentien rijken die zich vandaag aansloot bij ‘Giving Pledge’, een campagne die in 2010 werd opgestart door miljardair Warren Buffett en Microsoft-oprichter Bill Gates. Het initiatief roept superrijken op om tijdens hun leven of in hun testament meer dan de helft van hun fortuin weg te schenken.

“Er zijn veel zaken die we uit onze kluis kunnen halen om ze met anderen te delen - tijd, aandacht, kennis, geduld, creativiteit, talent, inspanning, humor, medeleven. Ter aanvulling op alles wat het leven me geschonken heeft, heb ik een buitenproportionele hoeveelheid geld om te delen”, aldus MacKenzie Bezos in een verklaring op de Giving Pledge-website. “Mijn filantropische benadering zal doordacht blijven. Het zal tijd, moeite en zorg kosten. Maar ik zal niet wachten. En ik zal doorgaan tot de kluis leeg is.”

MacKenzie Bezos scheidde eerder dit jaar van haar man Jeff en kreeg 36 miljard dollar. Ze is volgens Forbes Magazine nu de derde rijkste vrouw ter wereld. De vrouw heeft nog steeds 4 procent van de aandelen van Amazon in handen. Forbes schatte het fortuin van Jeff Bezos dit jaar op 131 miljard dollar (117 miljard euro).

Haar ex-man is trots op haar, zo blijkt. “MacKenzie gaat fantastisch, doordacht en efficiënt zijn in de filantropie en ik ben fier op haar. Haar brief is zo mooi. Vooruit MacKenzie!”, schrijft Jeff Bezos op Twitter. 

Ondertussen hebben al 204 miljardairs uit 23 landen zich aangesloten bij ‘Giving Pledge’. Ze zijn actief in uiteenlopende domeinen, waaronder financiën, technologie, gezondheidszorg en vastgoed. Onder hen onder andere Bernard Arnault, die aan het hoofd staat van het Franse luxeconglomeraat LVMH, de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim, Europese modegigant Amancio Ortega en Larry Page, medeoprichter van Google en CEO van Alphabet. Jeff Bezos heeft zich nog niet bij het initiatief aangesloten. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sandra Peeters

    Filantroop spelen op de rug van uw uitgebuite werkers. Heel trots op zijn.

  • Rayan El Arami

    Om het aan de andere kant af te trekken van de belastingen. Maar toch een mooi gebaar. Ze had ook andere initiatieven kunnen aanwenden.