Ex-vicevoorzitter Front National start eigen partij 'Les Patriotes'

Het Franse Europarlementslid Florian Philippot heeft gisteren in het Noord-Franse Arras zijn nieuwe politieke partij 'Les Patriotes' (De Patriotten) voorgesteld, die qua ideologie weinig verschilt van het FN, waar hij vandaan komt.
AFP Het Franse Europarlementslid Florian Philippot heeft gisteren in het Noord-Franse Arras zijn nieuwe politieke partij 'Les Patriotes' (De Patriotten) voorgesteld, die qua ideologie weinig verschilt van het FN, waar hij vandaan komt.
Het Franse Europarlementslid Florian Philippot, gewezen nummer twee van het extreemrechtse Front National (FN), heeft gisteren in het Noord-Franse Arras zijn nieuwe politieke partij 'Les Patriotes' (De Patriotten) voorgesteld, die qua ideologie weinig verschilt van het FN. Ongeveer vijfhonderd militanten waren aanwezig op het stichtingscongres. Dat melden de Franse media.

Philippot werd beschouwd als rechterhand van Marine Le Pen. Maar haar nederlaag tijdens de presidentsverkiezingen dreef de spanning op binnen het FN. Le Pen vond dat de oprichting van zijn politieke organisatie 'Les Patriotes' een belangenconflict veroorzaakte met de extreemrechtse partij. Tevergeefs dwong ze hem te kiezen tussen het voorzitterschap van de beweging en zijn post van vicevoorzitter van het FN, bevoegd voor strategie en communicatie. Toen hij gedegradeerd werd tot vicevoorzitter zonder bevoegdheden verliet Philippot in september de partij.

Anti-Europees

Zondag keurden zijn aanhangers (500 van de naar verluidt 6.000) officieel de statuten van de nieuwe partij goed. Philippot, die op de anti-Europese lijn zit, haalde meermaals uit naar Le Pen en het FN. De dertiger kreeg de steun van het Britse eurofobe europarlementslid Nigel Farage.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • raf stevens

  Een beetje met de franse vlag zwaaien zal geen meerwaarde betekenen, want alle FR partijen zijn traditioneel nationalistisch, en iedere president begint zijn speech met 'Françaises, Français'.

 • Frans Peeters

  Onder het moto "verdeel en heers"

 • Christine Laevers

  Ja, Jacob de Meerdere, u was me voor met die vraag aan Bernd Vaes. Ik heb die Philippot gevolgd tijdens de Franse verkiezingen op Franse posten (veel debatten toen) en die lijkt wel een visie te hebben en zijn dossiers te kennen. Hij beantwoordt misschien aan een groot kiespubliek dat zich wilt distanciëren van de familie Le Pen.

 • jozef stevens

  Of hoe verdeeld uiterst rechts wel is, en dan kinderen met wat vendels laten zwaaien.

 • Francois Peters

  Goed zo hoe meer rechtse partijen hoe beter kwestie van het evenwicht in Europa te herstellen tussen links en rechts met wat geluk zullen ook zij na verloop van tijd afgevaardigden krijgen in allerlei raden van bestuur ,organisaties, overheidsinstanties enz.. zo bouw je een machtsbasis op