Ex-veiligheidsmedewerker van Macron opgepakt in onderzoek naar diplomatieke paspoorten

Op dit archiefbeeld wordt Emmanuel Macron geflankeerd door zijn bodyguard Alexandre Benalla
AP Op dit archiefbeeld wordt Emmanuel Macron geflankeerd door zijn bodyguard Alexandre Benalla
Alexandre Benalla, de in opspraak geraakte ex-veiligheidsmedewerker van de Franse president Emmanuel Macron, is opgepakt in het onderzoek naar de twee diplomatieke paspoorten die hij onterecht zou gebruikt hebben. Dat heeft het parket van Parijs meegedeeld.

Het parket had eind december een onderzoek opgestart tegen Benalla wegens "misbruik van vertrouwen" en "onwettig gebruik van professionele documenten". Intussen is het onderzoek ook uitgebreid naar "gebruik van valse documenten" en "ongegrond verkrijgen van administratieve documenten", deelt het parket mee. 

Benalla werd deze zomer ontslagen nadat media aan het licht hadden gebracht dat hij tijdens de 1 mei-betoging geweld had gebruikte tegen manifestanten. Na dat ontslag zou hij onterecht nog gebruik hebben gemaakt van twee diplomatieke paspoorten. Zo zou hij de documenten hebben aangewend voor een reis naar Tsjaad.

Tegenover de pers liet Benalla begin deze maand weten dat hij na zijn ontslag geen enkele verplaatsing meer heeft gemaakt als lid van het Elysée, maar enkel privéreizen heeft gemaakt. "Een diplomatiek paspoort werd dan alleen maar gebruikt om de formaliteiten op de luchthavens sneller te laten verlopen", aldus Benalla.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • pierre Van den Wijngaert

    Is Macron nu politiek verantwoordelijk?,