Ex van schutter Dayton: “Hij hallucineerde en vreesde dat hij ooit iemand pijn zou doen”

Links: Lyndsi Doll. Rechts: Connor Betts.
Facebook Links: Lyndsi Doll. Rechts: Connor Betts.
In de ene hand cafeïnepillen, in de andere een energiedrankje: zo herinnert Lyndsi Doll zich de schutter die toesloeg in Dayton (Ohio). Zeven jaar geleden zat het meisje samen met Connor Betts op school en was ze zijn vriendin. “Hij kon ‘s nachts niet slapen omdat donkere schaduwen hem kwelden. Hij had last van hallucinaties en hoorde stemmen in zijn hoofd.” De dader schoot vorige zondag in de vroege uurtjes negen mensen dood aan een bar. Na nog geen dertig seconden wist de politie hem uit te schakelen.

Betts biechtte tegen haar op dat hij al van jonge leeftijd psychoses had. “Hij was bang dat hij schizofreen zou worden. Hij huilde soms, had angst voor zichzelf en vreesde dat hij ooit iemand pijn zou doen. Om kippenvel van te krijgen, als je daar nu op terugkijkt.”

Onder de slachtoffers zat ook zijn jongere zus Megan. “Het zou straf zijn als het zijn bedoeling geweest was om haar te doden”, stelt politiechef Richard Biehl. “Maar anderzijds moet hij haar toch herkend hebben? We zullen allicht nooit zeker weten of hij haar met opzet vermoord heeft.”

“Strengere wapenwetten!” De eis van heel wat Amerikanen is duidelijk.
AFP “Strengere wapenwetten!” De eis van heel wat Amerikanen is duidelijk.

Hitlist
Volgens Doll was Betts pas echt in zijn sas als zijn zus in de buurt was. “Ze waren goede vrienden, zij vond hem lief en slim. Ze plaagden elkaar op een lieve manier, vaak barstten ze dan in lachen uit. Zij was het zonnetje in huis, hij was meer gereserveerd.”

Doll besefte wel dat er iets ‘scheelde’ met Betts. Ook zij had opgevangen dat hij een hitlist bijhield met daarop de namen van personen die hij zou willen vermoorden. En vrienden waarschuwden voor zijn turbulente verleden. Zo zou hij een ex in een wilde rivier geduwd hebben en een ander meisje tegen de muur vastgeklemd hebben.

“Mensen hadden schrik voor hem, maar op mij kwam hij niet bedreigend over. Ik vond hem net grappig. Hij barstte van het charisma, op zijn eigen manier welteverstaan.”

“We zochten steun bij elkaar”
Het klikte ook omdat Doll op haar beurt af te rekenen had met mentale problemen. “Ik leed aan een depressie en had angstaanvallen. We zochten met andere woorden steun bij elkaar. Maar hoe langer onze relatie duurde, hoe meer ik begreep dat hij echt professionele hulp nodig had. Hij praatte vaak over de donkere visioenen in zijn hoofd. Soms blokkeerde hij in het midden van een gesprek, alsof hij met zijn gedachten ergens anders zat.”

Betts had naar verluidt 250 kogels op zak. Zijn wapen, dat op een AR-15 leek, hoefde hij amper te herladen. In totaal werden veertien mensen geraakt. Zeker tien anderen raakten gewond door rondvliegend glas en de paniek die ontstond.

Uit zijn tweets bleek dat de dader een extreemlinks profiel had. Enkele dagen voor zijn aanslag maakte hij zich nog druk over het datalek bij kredietbureau Equifax. Hij retweette toen het volgende bericht. “Je persoonlijke gegevens kwijtspelen is tegenwoordig even normaal geworden als temperaturen van 43 graden en massale schietpartijen.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudolf Pressiatiuck

  De oplossing is iemand met psychologische problemen sneller en beter hulp aanbieden en de drempel om hulp te zoeken te verlagen. Dat doe je zeker niet door wetten aan te nemen die hun hun hobby dreigt af te pakken als ze hulp zouden zoeken.

 • Eva Munet

  Tja het was een linkse eh? Dus de excuses beginnen ons al om de oren te vliegen!

 • Rainier Combris

  Ik ken der ook zo eentje; Heb wel mijn verantwoordelijk genomen en nu zit hij opgesloten.

 • Jef Vanderpol

  Het is gemeld geweest aan de politie dat hij gevaarlijk was, maar de politie heeft niets gedaan. Een nog een feit. Deze keer was het geen rechts gezinde gast, maar een linkse die tegen Trump was en de uitzetting van illegalen. Wordt natuurlijk niet altijd uitdrukkelijk in de krant gezet. De info komt van Amerikaanse kranten.

 • Joris Peeters

  Er lopen daar zoveel gekken rond die hier in Europa al lang in de psychiatrie gestoken waren. Die kunnen dan nog zomaar aan elk wapentuig geraken. Verwonderd me alleen dat er nog niet méér massa-shootings plaatsvinden daar.