Ex-topmannen Air Holland vrijgesproken

Het gerechtshof in Den Haag heeft de voormalige topmannen van de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland vandaag vrijgesproken. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had het tweetal miljoenen euro's aan drugsgeld witgewassen.

Het hof meent echter dat het niet is uit te sluiten dat het omstreden geld, legaal verkregen was. Het OM had dat moeten onderzoeken, maar heeft dit nagelaten", concluderen de rechters en daarom worden de twee verdachten niet veroordeeld.

De rechtbank in Rotterdam deed dat wel. Die strafte voormalig bestuursvoorzitter van Air Holland Cees van D. (Dormael) in december 2006 nog tot 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het witwassen van drugsgeld. Zijn financiële rechterhand Paul G. (Gruythuysen) kreeg toen zelfs een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Drugsmiljoenen
Volgens het OM stopte het tweetal een deel van de vermeende drugsmiljoenen in hun toen nog noodlijdende luchtvaartmaatschappij om het bedrijf van de ondergang te redden. Via vele stromannen zouden tientallen miljoenen contant geld, giraal zijn gemaakt.

Om Air Holland in de lucht te houden zou Paul G. onder meer in zaken zijn gegaan met de Surinaamse familie G. (Gulzar), die in de ogen van het OM betrokken was bij de handel in cocaïne en xtc-pillen. De familie zou bereid zijn geweest 12,5 miljoen euro in het noodlijdende Air Holland te investeren.

Zowel Van D. als Paul G. heeft zijn onschuld altijd volgehouden. "Het OM heeft het vier jaar lang nagelaten om te onderzoeken of het geld misschien wel legaal was verkregen, zoals mijn cliënt altijd heeft beweerd", benadrukt de advocaat van Paul G., Bart Nooitgedagt. "De uitspraak van het hof toont aan dat er in het onderzoek uitsluitend vanuit een tunnelvisie bij het OM is gewerkt. Daar is men alleen van de mogelijkheid uitgegaan dat het crimineel geld betrof. Gelukkig hebben wij de rechters van het tegendeel kunnen overtuigen". (anp/sps)