Ex-topman Volkwagen in VS aangeklaagd voor dieselschandaal

AP
Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn is in de Verenigde Staten aangeklaagd vanwege zijn rol in het dieselschandaal. Winterkorn wordt beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels.

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat het bedrijf jarenlang had gefraudeerd bij de toelatingstests voor dieselmotoren. De wagens waren voorzien van "sjoemelsoftware", waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. Winterkorn stapte op kort nadat het dieselschandaal aan het licht kwam.

De affaire heeft al geleid tot verschillende boetes en schikkingen, waarmee in totaal vele miljarden dollars gemoeid zijn. In de Verenigde Staten werden eerder al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen ook nog talloze schadeclaims tegen het bedrijf.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • bob jansens

    logisch, in de VS was die sjoemel software verboden, dit in tegenstelling tot Europa, waar VW enkel gebruik gemaakt heeft van de grote gaten in de normen

  • johny daneels

    Kassa,kassa, heeft niks met milieu of bevolking te maken, niks...

  • Billy Valcke

    Ok...en die van hier?