Ex-president Moebarak veroordeeld tot drie jaar cel

(Archieffoto)
AP (Archieffoto)
Een rechtbank in Caïro heeft de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak (foto) vandaag veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie. Zijn twee zonen Alaa en Gamal kregen celstraffen van telkens vier jaar. De Moebaraks waren ervan beschuldigd 125 miljoen Egyptische pond (13,5 miljoen euro) te hebben verduisterd van het budget van de presidentiële paleizen. Ze moeten het geld terugbetalen aan de staat. Tegen het vonnis is beroep mogelijk.

Het proces liep maanden vertraging op. Het begon in augustus maar de rechtbank stuurde de zaak terug naar de openbaar aanklager, die vier nieuwe verdachten aandroeg.

De veroordelingen komen kort voor de presidentverkiezingen in Egypte. Volgende week trekken de Egyptenaren naar de stembus. Oud-legerleider Abdel Fattah al-Sisi is de grote favoriet. Egyptenaren in het buitenland hebben al massaal gestemd op Al-Sisi als nieuwe president. De presidentsverkiezingen in Egypte vinden volgende week plaats, maar de stemgerechtigden buiten de Noord-Afrikaanse staat mochten hun stem de afgelopen dagen al uitbrengen.

Volgens voorlopige uitslagen kreeg de voormalige legercommandant al-Sisi in sommige landen meer dan 90 procent van de stemmen. Zijn tegenstrever, de linkse Hamdien Sabahi, moest het met veel minder doen. Hij kreeg tussen de 2,3 en 24,2 procent. Ongeveer 300.000 Egyptenaren in het buitenland brachten hun stem al uit.

Moebarak, die in 2011 werd afgezet na massale protesten en kwakkelt met zijn gezondheid, moet zich ook nog verantwoorden voor de dood van meer dan 800 demonstranten bij de toenmalige protesten. In die rechtszaak hangt hem de doodstraf boven het hoofd.