Ex-premier Thailand op vrije voeten

AFP
De Thaise ex-premier Yingluck Shinawatra is weer op vrije voeten, maar is eigenlijk ook niet gevangen genomen geweest, zo verluidde vandaag uit hoge junta-kringen. Onafhankelijke bevestiging is er nog niet.

Een op anonomiteit staande woordvoerder van de junta die Thailand sinds donderdag regeert, zegt dat Yingluck, die twee weken geleden door een omstreden gerechtelijke beslissing uit haar ambt was gezet, niet gevangen is genomen zoals was bericht. Zij is enkel voor ondervraging opgeroepen. Zij bood zich vrijdag niet vrijwillig aan en is daarop meegenomen, wat Thaise reporters gisteren hebben gezien.

Volgens de staatsomroep MCOT heeft het Thaise koningshuis ondertussen met de militaire coup ingestemd. Legerleider Prayuth Chan-ocha wordt maandag in een ceremonie met toestemming van de monarchie bevestigd als hoofd van de militaire raad.

De 'Raad voor Nationale Vrede en het Bewaren van de Orde' herdoopte zich vandaag in 'Nationale Raad voor Vrede en Orde'. Het heet dat dit duidelijker en grammaticaler is.

Per decreet heeft de junta een militaire rechtbank in het leven geroepen. Hij is bevoegd voor alle inbreuken op de militaire bevelen, alsmede aanklachten wegens majesteitsschennis. Daarmee beperkt het leger de bevoegdheid van de civiele rechtspraak, de enige instelling die nog onafhankelijk van de militairen werkte.

Het straatprotest zwelt vandaag aan in Bangkok.
GETTY Het straatprotest zwelt vandaag aan in Bangkok.