Ex-premier Mariano Rajoy verdedigt harde aanpak tegen Catalaanse separatisten tijdens proces

AP
De Spaanse ex-premier Mariano Rajoy heeft het harde optreden van zijn regering tegen de Catalaanse separatisten in de herfst van 2017 verdedigd. "Er viel (met de separatisten, red.) niet te onderhandelen", zei de conservatieve politicus tijdens het historische proces tegen 12 separatistische leiders uit de regio in het noordoosten van Spanje.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de beklaagden van opstand, rebellie en verduistering van publieke middelen in de marge van het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017 en het daaropvolgende onafhankelijkheidsbesluit van het regionale parlement in Barcelona. Tegen de hoofdbeklaagde, de voormalige plaatsvervangende regionale president Oriol Junqueras, is 25 jaar gevangenisstraf gevorderd. De afgezette ex-regionaal president Carles Puigdemont, die naar België is gevlucht, staat niet terecht.

Geweld

Als antwoord op vragen van de verdediging van de beklaagden zei Rajoy wel dat hij het overmatige geweld op de dag van het referendum betreurt. Leden van de nationale politie hadden hun wapenstok ook gebruikt tegen oudere mensen, die hun stem wilden uitbrengen. Maar daar zijn de separatisten verantwoordelijk voor, zei Rajoy. Ze hielden een illegale volksraadpleging. Zijn beslissing om Catalonië na de poging tot afscheuring tijdelijk onder curatele van de centrale regering te stellen, was "rechtvaardig", zo zei hij.


Het proces in Madrid is begonnen met het ondervragen van rond de 600 getuigen. De 12 beklaagden werden eerder al vanaf 12 februari gehoord. Junqueras hield  toen zijn onschuld en die van zijn medegedaagden vol. "Niets, maar ook helemaal niets van wat we hebben gedaan, is een misdaad". 

Hij beschouwt zichzelf als een "politieke gevangene". "Stemmen is geen misdaad. Dat staat nergens in het strafwetboek. Maar stemmen verhinderen is dat wel", zei hij verwijzend naar de Spaanse nationale politie die het referendum in het najaar van 2017 met massaal machtsvertoon en het gebruik van geweld probeerde te verhinderen. De linkse nationalist benadrukte dat de separatisten "alle geweld hebben afgezworen" en "de dialoog hebben gezocht". Niemand mag de politieke debatten en de vrijheid van meningsuiting beperken.

De procedure zou minstens drie maanden duren. Er zal ten vroegste in juli gevonnist worden. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim De Witte

  Wel, ik kan ook in mijn eigen gemeente proberen een nipte meerderheid te creëren en dan de onafhankelijkheid uitroepen. Valt dat dan ook niet onder het zogenaamde 'zelfbeschikkingsrecht'? Of wie weet, gewoon zelfs in mijn wijk, een kleine staat uitroepen... In ieder geval: al ben ik verre van een fan van Rajoy, wel integendeel, hierin moet ik hem bijtreden.

 • Maria Wynendaele

  Rajoy moet voor het Europees hof worden veroordeeld als opdrachtgever burgers met geweld te laten in elkaar slaan.

 • Michel Van der Hoydowch

  De twee partijen zijn mekaar waard en begingen allebei fouten . Alleszins voor een (boedel)scheiding a in 75 % nodig en geen 48 .

 • Filip Vanlaeken

  Je kan er toch moeilijk om heen : ze vertegenwoordigen vreedzaam hun volk en eindigen achter slot en grendel. Dat onze pladijzen uit het Europees Parlement en de Wetstraat nog in een unie en parlement willen zetelen kan ik moeilijk vatten. Zouden ook voor hun postje kiezen als Hitler naast hen zat ? Of in dezelfde fractie ?

 • Robert Soeloo

  Cedric is kennelijk nog nooit in een faciliteitengemeente geweest. Die hebben al bijna volledig zelfbestuur en houden zich niet aan de (taal)wet. Het enige wat Vlaanderen daar nog kan is de burgemeester niet officieel benoemen, maar die is daar dan toch gewoon de baas hoor. Als Wallonië rijker was dan Vlaanderen hadden ze in al die gemeentes al lang de vlag gewisseld.