Ex-premier Catalonië: "We zijn nog niet klaar voor echte onafhankelijkheid"

Ex-premier Artur Mas en huidig premier van Catalonië Carles Puigdemont
ap Ex-premier Artur Mas en huidig premier van Catalonië Carles Puigdemont
Ex-premier Artur Mas van Catalonië vindt dat de regio nog niet klaar is voor "echte onafhankelijkheid". Hij zei dit in een vraaggesprek met Financial Times. Mas was van eind 2010 tot begin 2016 regeringsleider. Hij geldt als een van de belangrijkste figuren achter de huidige golf van separatisme in de regio.

Het was de liberaal Mas die bij zijn aantreden de afscheiding van Spanje bovenaan de politieke agenda plaatste tegen de achtergrond van de hevige economische crisis en corruptieschandalen.

"Er ontbreken nog een aantal dingen om de onafhankelijkheid echt maken'', aldus Mas. Hij mist bijvoorbeeld "een eigen systeem om belasting te innen, een eigen rechterlijke macht en de controle over het hele grondgebied''.

Zijn opvolger Carles Puigdemont wil de onafhankelijkheid uitroepen in het Catalaanse parlement.

Verschillende Catalaanse partijen hebben aangekondigd de onafhankelijkheid te zullen uitroepen
photo_news Verschillende Catalaanse partijen hebben aangekondigd de onafhankelijkheid te zullen uitroepen

Europese Unie

Maar de stemming onder de Catalaanse separatisten is volgens waarnemers niet meer zo feestelijk als een week geleden. Mas zei bijvoorbeeld dat er onder de voormannen van de onafhankelijkheid "een debat is losgebarsten over de vraag of dit wel het goede moment is om eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen".

De separatisten hebben in hun campagnes bovendien vaak de indruk gewekt dat de eenzijdig afgescheiden Catalaanse republiek straks automatisch in de EU blijft. Maar dat is niet zo, en een aantal bedrijven haalt al uit voorzorg zijn hoofdkwartier uit Catalonië weg, zoals bijvoorbeeld het energiebedrijf Gas Natural Fenosa en de Caixabank.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Vermeire

  Aan dad dubois, bijna niemand is gaan stemmen zeg je, het waren er maar liefst 2.5 miljoen, dat is een kwart van de Belgische bevolking. Met deze uitspraak beken je duidelijk kleur.

 • Guido De Smet

  Het tij is aan het keren. Bedrijven trekken weg en de meningen veranderen. Nog maar eens een bewijs dat nationalisme geïnspireerd wordt door egoïsme.

 • JAN krommentak

  We laten de peilingen en referenda even ter zijde omdat dit op een beschamende mannier geboycot werd door Madrid en niet heeft bijgedragen aan de objectiviteit maar bedrijven verlaten Catalonië en plots veranderd hun opstelling want dit hadden ze blijkbaar niet voorzien !

 • dad dubois

  Welke overwinning Luc Deville? De referendum was illegaal dus bijna niemand is gaan stemmen. En zoals verwacht is er maar 35% pro onafhankelijkheid uit deze nutteloze peiling.

 • Bjos Mia

  Europa moet toch meer dan tevreden zijn dat een economisch sterke regio zich aanbied om volwaardig EU-lid te worden ?