Ex-politiechef beschuldigd van verkrachting en pooierschap

De politiechef die nu met pensioen is wordt beschuldigd van verkrachting van minderjarigen.
De politiechef die nu met pensioen is wordt beschuldigd van verkrachting van minderjarigen.
Een seksschandaal aan de top van de Zweedse politie dijt verder uit. Een ex-politiechef wordt nu ook beschuldigd van pooierschap.

De man was al beschuldigd van verkrachting. Göran Lindberg zit in vieze papieren. De politiechef die onlangs na een succesvolle loopbaan aan de top van de politie, met pensioen ging, wordt nu ook beschuldigd van pooierschap, verkrachting en het aanzetten tot verkrachting van minstens tien meisjes en vrouwen. Een nieuw slachtoffer is naar de politie gestapt en heeft klacht ingediend. In de zaak worden ook drie mannen verdacht van het kopen van seks. Prostitutie is immers verboden in Zweden.

Aanklager Håkan Roswall heeft uitstel gevraagd. Hij heeft extra tijd nodig nu het dossier nieuwe en bewzarende elementen bevat. "De deadline van 20 mei is niet langer haalbaar nu er nieuwe bezwarende elementen zijn in het dossier tegen de ex-politiechef. Ik ga meer tijd nodig hebben om mijn zaak voor te bereiden. Pas tegen midzomer zal ik klaar zijn", aldus Roswall.

Lindberg geeft toe dat hij seks kocht maar ontkent alle andere beschuldigingen. Hij blijft intussen in voorarrest op beschuldiging van pooierschap en verkrachting van verschillende minderjarigen. Het onderzoek spitst zich nu toe op de beschuldigingen van pooierschap. De aanklager wil niet kwijt of er nog meer betrokkenen zijn.

De zaak tegen Lindberg kwam aan het licht na een verdachte dood in Bredäng, een voorstad van Stockholm waar in juli van vorig jaar een man in verdachte omstandigheden van zijn balkon dood viel. Toen de politie een moordonderzoek startte, dook de naam van Lindberg op na onderzoek van de computer en gsm van de overleden man.  (vsv)