Ex-minister BuZa Tillerson: "Leugens bedreigen de Amerikaanse democratie"

De Amerikaanse democratie wordt bedreigd door een groeiende "crisis van ethiek en integriteit". Dat zei de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tijdens een toespraak aan het Virginia Military Institute.
EPA De Amerikaanse democratie wordt bedreigd door een groeiende "crisis van ethiek en integriteit". Dat zei de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tijdens een toespraak aan het Virginia Military Institute.
De Amerikaanse democratie wordt bedreigd door een groeiende "crisis van ethiek en integriteit". Dat zei de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tijdens een toespraak aan het Virginia Military Institute. Daarmee lijkt hij voor het eerst sinds zijn ontslag in bedekte termen uit te halen naar president Donald Trump, die hij tijdens zijn betoog niet bij naam noemde.

"Als leiders de waarheid proberen te verhullen, of als wij als volk alternatieve werkelijkheden beginnen te aanvaarden die niet langer onderbouwd zijn met feiten, dan zijn wij als Amerikanen op weg om onze vrijheid op te geven", aldus Tillerson, die zei dat zelfs "kleine leugens en onwaarheden" al nefast zijn. "Als wij als volk, een vrij volk, lichtzinnig omspringen met de waarheid, zelfs al lijkt het om de meest banale dingen te gaan, dan springen we lichtzinnig om met Amerika."

"Nadagen van de Amerikaanse democratie"

"Als we als Amerikanen de confrontatie niet aangaan met de crisis van ethiek en integriteit in onze samenleving en onder onze leiders in zowel de publieke als private sector - en jammer genoeg soms ook in de non-profitsector - dan is de Amerikaanse democratie zoals we die kennen aan zijn nadagen begonnen", waarschuwde de voormalige hoogste diplomaat nog.

Verzuurde relatie

De 66-jarige Tillerson - voormalig CEO van oliereus ExxonMobil - was sinds het begin van Trumps termijn als president, in februari 2017, minister van Buitenlandse Zaken. In maart stuurde het Amerikaanse staatshoofd hem echter de laan uit. De relatie tussen beide mannen was verzuurd, onder meer omdat ze over een aantal belangrijke kwesties, zoals Noord-Korea en het nucleair akkoord met Iran, uiteenlopende visies hadden. Tillerson werd vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Dat een president of politicus een leugen vertelt in het staatsbelang, dat kan ik nog begrijpen, maar het zijn vooral die kleine, compleet onnodige leugens van Trump die zo verontrustend zijn. Zoals die leugen dat die scoutsleider hem had gebeld om hem te zeggen dat zijn speech "the best speech ever" was: daar was helemaal niets van waar! En net dat bewijst dat Trump een pathologische leugenaar is.

 • Gerry Cle

  Tillerson heeft een jaar geleden al gezegd dat Trump een moron is. De kans dat hij ook deze keer de waarheid zegt is dus heel groot.

 • Hans Plas

  Democratie is op zichzelf een leugen, of tenminste een halve waarheid.

 • paul van de velde

  Het is zoals in de top-sport, niemand gebruikt dope maar iedereen neemt het wel tot ze gepakt worden.

 • hugo van de velde

  Waarom heeft hij zo lang gewacht om Trump (uiteraard) te brandmerken als leugenaar? En ik die dacht dat een president boven elke verdenking moest staan.