Ex-lijfwacht bin Laden gedeporteerd naar Tunesië, maar Duitse rechtbank beveelt dat hij weer naar Duitsland moet wegens kans op foltering

Osama bin Laden
AP Osama bin Laden
Een Duitse rechtbank heeft vandaag bevolen dat een vroegere lijfwacht van de gedode al-Qaida-leider Osama bin Laden naar Duitsland moet teruggebracht worden. Sami A. was deze ochtend in alle vroegte naar Tunesië overgebracht.

De deportatie van Sami A. is "onwettelijk en schendt fundamentele principes van de rechtstaat", zo oordeelde een rechtbank in de Duitse stad Gelsenkirchen vrijdagmiddag. De rechtbank vraagt de onmiddellijke terugkeer van de man naar Duitsland.

Een woordvoerster van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde vanochtend dat Sami A. vanuit Düsseldorf naar Tunesië was overgebracht en was overgeleverd aan de Tunesische autoriteiten. Dat gebeurde ondanks een besluit van de rechtbank in Gelsenkirchen, die de deportatie had verworpen omdat er onvoldoende diplomatieke garanties waren dat hij in zijn thuisland niet gefolterd zou worden.

In Tunesië is een onderzoek geopend naar mogelijke terroristische activiteiten van Sami A, die al jaren in Bochum woont. Hij werd eind juni gearresteerd nadat hij als een potentiële dreiging werd geïdentificeerd.
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • August Leemans

  Steek uw tijd in mensen die nog recht hebben op een humane behandeling.

 • Jef Heffens

  Ze zijn daar blijkbaar nuts geworden in Duitsland.

 • eric maier

  De Europese rechtbanken moeten zich eens vragen stellen bij de slachtoffers die Al Qaida en IS maken..... foltering is daar DE normaliteit. De beelden van de Jordaanse piloot die levend werd verbrand zijn ze bewuust vergeten. De slachtoffers worden niet in rekening gebracht maar dat honden als zij een kansje lopen op foltering is er teveel aan. niet te begrijpen !

 • pietertje Kamp

  Teveel justitieel getouwtrek. Advocaten moeten aan het werk gehouden worden.

 • Norbert Corten

  Precies of die kerels hebben hun slachtoffers allemaal volgens de regels behandeld.