Ex-leerling schiet 15 mensen dood en pleegt zelfmoord

UNKNOWN

Bij een schietpartij in het Duitse Winnenden, in de omgeving van Stuttgart, zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen. Een gewapende jongeman van 17, Tim Kretschmer, stormde rond 9.30 uur in zwarte gevechtskledij de Albertville-school in Winnenden, een stadje van 27.000 inwoners, binnen. Zonder een woord te zeggen schoot hij in het wilde weg om zich heen. Bij de schietpartij in de school kwamen twaalf mensen - negen scholieren van veertien en vijftien jaar oud en drie leerkrachten - om het leven. Na een wilde vlucht, waarbij de dader nog eens drie mensen doodde, werd de schutter door de politie in het been geschoten. Daarop schoot hij zich door het hoofd.

Lerares
Bij de slachtoffers in de school hoorde een lerares die pas vier weken aan de slag was op de Albertville-school. Nadat de schutter de klas van de lerares betrad met de vraag "of ze nog niet allemaal dood waren", wierp de vrouw zich voor een studente ter bescherming. De man knalde haar ijskoud neer.

Ex-leerling
Na het bloedbad in de school vluchtte de dader weg. De politie zette de omgeving af en ging koortsachtig op zoek naar de man. Het zou gaan om Tim Kretschmer, een 17-jarige ex-leerling van de school, van wie de ouders thuis achttien wapens in bezit hebben. De vader van Kretschmer is sportschutter. Bij een huiszoeking bleek één van de wapens te ontbreken, vermoedelijk het wapen waarmee Kretschmer zijn moorddadige raid voltrok.

Chauffeur gegijzeld
Bij zijn vlucht gijzelde de man een autobestuurder, die hij wat later weer vrijliet. Hij reed dwars door een politieversperring en schoot onderweg nog een dertiende slachtoffer, een werknemer van een nabijgelegen psychiatrische kliniek, dood. Op het parkeerterrein van een autobedrijf in het 40 km verderop gelegen Wendlingen kwam het tot een vuurgevecht met de politie. Twee toevallige voorbijgangers werden dodelijk getroffen, twee politieagenten liepen zware verwondingen op. Even later kon de politie de schutter verwonden aan het been. Daarop schoot hij zich door het hoofd. Aanvankelijk had de politie gezegd dat de adolescent door een agent was doodgeschoten.

Niet opgevallen
De dader was volgens de politie in 2007 van de Albertville-school af gegaan. Wat hem bezield heeft, is vooralsnog een raadsel. Deelstaatminister Helmut Rau (CDU) zei dat de adolescent op school niet was opgevallen en aan een verdere opleiding was begonnen. Zijn ouders hebben volgens de politie legaal wapens in hun bezit. De minister-president van Baden-Württemberg, Günther Oettinger (CDU), had het over een "afschuwelijke daad die op geen enkele manier te verklaren is". Hij sprak in Winnenden zijn medeleven uit met de ouders van de slachtoffers en de andere leerlingen. "Dit treft heel Baden-Württemberg", zei hij.

Merkel geschokt
President Horst Köhler van Duitsland en bondskanselier Angela Merkel (CDU) reageerden geschokt. Minister van Gezin Ursula von der Leyen (CDU) pleitte ervoor scholen beter op dergelijke kritieke situaties voor te bereiden en meer onderzoek te doen naar de oorzaken ervan.

Erfurt
Het bloedbad herinnert aan een voorval in Erfurt, waar een ex-leerling van het Gutenberglyceum op 26 april 2002 op enkele minuten tijd zestien mensen en vervolgens zichzelf doodschoot. De stad Erfurt en de deelstaat waartoe ze behoort, boden Baden-Württemberg hulp aan bij de begeleiding van scholieren of nabestaanden van slachtoffers. Er kunnen op korte termijn psychologen gestuurd worden die speciaal opgeleid zijn voor noodsituaties, zei een minister van de deelstaat Thüringen. (lpb/belga)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN