Ex-jeugdrechter zelf veroordeeld en weggesleurd uit rechtbank

Tracie Hunter wordt weggesleept.
AP Tracie Hunter wordt weggesleept.
Chaos in een rechtbank gisteren in het Amerikaanse Cincinnati. Een voormalige jeugdrechter, Tracie Hunter (52), werd er veroordeeld tot zes maanden cel voor corruptie, waarna er tumult uitbrak bij haar aanwezige achterban. Een roerloze Hunter werd letterlijk weggesleept uit de rechtbank.

Tracie Hunter, een Democrate uit Ohio, werd in 2010 als eerste Afro-Amerikaanse aangesteld als rechter aan de jeugdrechtbank in Hamilton County. In 2014 werd ze veroordeeld wegens “belangenvermenging bij een overheidsopdracht”. Een jaar eerder zou haar broer, jeugdwerker Stephen Hunter, een jonge crimineel geslagen hebben. Hij zou voor die feiten worden ontslagen. 

In de hoop dat Stephen Hunter zijn job bij de overheid toch zou kunnen behouden, zou zijn zus hem toen vertrouwelijke informatie over de jeugddelinquent doorgespeeld hebben. Tracie Hunter kreeg daarvoor al in december 2014 zes maanden cel, maar die straf werd door beroepsprocedures telkens weer uitgesteld.

Tot gisteren rechter Patrick Dinkelacker de gevangenisstraf bevestigde en beval dat die onmiddellijk zou ingaan. De rechter zei dat hij 45 brieven op zijn thuisadres had gekregen van aanhangers van Tracie Hunter om haar vrij te laten. De rechter beschouwde ze als pogingen tot “intimidatie”.

AP

De achterban van Hunter liet zich ook in de rechtszaal niet onbetuigd toen de rechter zijn vonnis voorlas en de agenten opdroeg de veroordeelde ex-jeugdrechter weg te leiden. Onder luid protest liet de bewegingloze Hunter zich hardhandig wegslepen door een agente. Een vrouw in T-shirt met het opschrift ‘gerechtigheid voor rechter Tracie M. Hunter’ werd in de boeien geslagen. Hunters aanhangers bleven ook buiten de rechtbank nog uren verder protesteren. 

Hunter heeft zelf altijd haar onschuld staande gehouden. Ze noemde de beschuldigingen tegen haar “onwettig” en beweerde dat haar veroordeling politieke motieven had. 

AP
AP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mike Zwarts

  Moest jaren krijgen.

 • Filip Desmedt

  Duidelijk geval van racisme , de eerste "donkere " rechter die ze nu op zeer laffe wijze pakken . Dit is het typische voorbeeld van een "witte" staat , die nog steeds hun racistische vooroordelen heeft . Maar die Rusland dan wel als de "vijand" ziet .....

 • vandekempen bart

  ook zwarten kunnen de wet overtreden, tja. snap de heisa van de beroepsverongelijkten niet.

 • Paul Keulemans

  Een republikein als rechter ? Niet duidelijk in dit geval en ook de achtergrond verder niet. Maar in de zorg is het nu eenmaal zo dat als je als medewerker een cliënt slaat je meestal je biezen kan pakken. Geslagen worden is dan weer kennelijk prima voor de 'beleidsvoerders' want daar gebeurt weinig of niets mee. En nee, ik ben tegen slaan, maar als je zelf een aantal klappen aan het krijgen bent is een bescheiden tik terug toch geen abnormale reactie ?

 • Rydams Eengelbert

  Rydams Engelbert. Het wegslepen van Belgische wereldvreemde rechters, ik zou zeggen begin er maar aan.