Ex-guerrillero is president van Uruguay

UNKNOWN
Uruguay heeft een voormalig guerrillastrijder als president. De 74-jarige José Alberto "Pepe" Mujica, van het centrumlinkse Frente Amplio (FA), nam gisteren de fakkel over van coalitiegenoot Tabaré Vázquez.

Het kleine Zuid-Amerikaanse land met 3,4 miljoen inwoners staat voor grote uitdagingen. Uruguay kwam relatief ongeschonden uit de wereldwijde crisis, de armoede is gedaald, en de samenleving kent geen traditie van grote sociale breuken. Uruguay is altijd "het meest egalitaire land van de regio" geweest, zei Mujica gisteren bij de eedaflegging. Maar in zijn eerste vijf jaar kon het FA de kloof tussen rijk en arm niet echt kleiner maken.

Vergeten binnenland
Mujica's doelstellingen liggen in het verlengde van die van zijn voorganger: de extreme armoede uitroeien, de armoede met 50 procent verminderen en kennis en cultuur voor iedereen toegankelijk maken, vooral in "het vergeten binnenland". Overheid en experts zijn het erover eens dat Mujica op de eerste plaats het onderwijssysteem grondig zal moeten hervormen.

Bij de eedaflegging waren de presidenten Luiz Inácio Lula da Silva (Brazilië), Evo Morales (Bolivia), Rafael Correa (Ecuador) en Hugo Chávez (Venezuela) aanwezig, en ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Geen Chavez
Volgens Juan Andrés Moraes, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van de Republiek, zal Mujica's koers dichter bij die van Lula liggen dan die van Morales en Chávez. "Uruguay bevindt zich in een andere situatie dan Venezuela, Bolivia, Ecuador en Nicaragua." Mujica zelf wees gisteren zelf expliciet op de "beperkte" fiscale middelen, waardoor het "zinloos is alles gelijk te maken van boven tot onder." (IPS/gb)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN