Ex-gouverneur Lincoln Chafee neemt het op tegen Clinton

Lincoln Chafee
EPA Lincoln Chafee
De voormalige gouverneur van de Amerikaanse staat Rhode Island, Lincoln Chafee, heeft officieel aangekondigd namens de Democratische Partij mee te willen doen aan de presidentverkiezingen. Dat berichtte The New York Times.

De kandidatuur van de 62-jarige Chafee komt niet als een verrassing. De Democraat kondigde onlangs tijdens een interview al per ongeluk aan dat hij zich kandidaat wilde gaan stellen. Dat gebeurde toen hij de vraag kreeg waarom hij de Democratische topfavoriet Hillary Clinton zo hard aanvalt. "Daarom stel ik me kandidaat. Omdat ik diep begaan ben met de toekomst van dit land", zei de politicus.

Chafee haalde zwaar uit naar Hillary Clinton, omdat zij als senatrice de invasie in Irak wél had goedgekeurd. In de Washington Post verklaarde hij dat die beslissing haar ongeschikt maakt als president. "Ik denk niet dat iemand die zo'n fout heeft gemaakt president van de Verenigde Staten zou mogen zijn" verklaarde hij toen. "Het was een enorme vergissing. En we zien vandaag nog altijd de gevolgen ervan: instabiliteit, niet enkel in het Midden-Oosten, maar ver daarbuiten. En het verlies van de Amerikaanse geloofwaardigheid: er waren geen massavernietigingswapens."

Chafee zat van 1999 tot 2007 voor de Republikeinen in de Senaat, waar hij geregeld in de clinch lag met zijn partijgenoten. Zo was Chafee voorstander van hogere belastingen voor de rijke Amerikanen, van hogere minimumlonen en van het recht op abortus. Ook was hij tegen de oorlog in Irak gekant en steunde hij de herverkiezing van Bush in 2004 niet.

In 2010 werd hij als onafhankelijke kandidaat verkozen tot gouverneur van de staat Rhode Island (noordoosten). Later maakte hij de overstap naar de Democratische partij om de campagne van Barack Obama te steunen.

Nu wordt hij de derde presidentskandidaat die het in de primaries op zal nemen tegen Hillary Clinton, de favoriet voor de Democratische nominatie. Eerder waren ook al de gewezen gouverneur van Maryland, Martin O'Malley, en de zelfverklaarde socialist Bernie Sanders in de race gestapt. De Republikeinen tellen voorlopig negen kandidaten.

AP
REUTERS