Ex-gedetineerde in de cel voor moord Russische lgbt-activiste: "Geen politiek motief”

Oekraïense lgbt-medestanders van Jelena Grigorjeva hielden gisteren voor de Russische ambassade in hoofdstad Kiev een demonstratie.
EPA Oekraïense lgbt-medestanders van Jelena Grigorjeva hielden gisteren voor de Russische ambassade in hoofdstad Kiev een demonstratie.
De Russische autoriteiten hebben een verdachte opgepakt voor de moord op de bekende activiste Jelena Grigorjeva (41). De vermeende dader was volgens het Onderzoekscomité een bekende van de vrouw. Hij zou geen politiek motief hebben gehad.

Grigorjeva deed vaak mee aan demonstraties, onder meer voor lhbt-rechten. Ze heeft volgens andere activisten herhaaldelijk aangifte gedaan van dreigementen, maar de politie lijkt weinig te hebben ondernomen.
De autoriteiten hebben nu een "ex-gedetineerde" opgepakt die Grigorjeva kende. Hij zou haar onder invloed van alcohol acht steekwonden hebben toegebracht. De fatale steekpartij had volgens het Onderzoekscomité te maken met een persoonlijk conflict.

De lokale activistische groep Vyhod zet vraagtekens bij de grondigheid van het onderzoek. De onderzoekers zouden niet hebben aangetoond waarom ze andere motieven uitsluiten.

In oktober 2018  vloog Jelena Grigorjeva na een demonstratie in Sint-Petersburg tijdelijk in de cel.
AFP In oktober 2018 vloog Jelena Grigorjeva na een demonstratie in Sint-Petersburg tijdelijk in de cel.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    Geloof er niets van.