Ex-FBI-directeur Comey waarschuwt Trump: "In mijn boek zal men de waarheid lezen"

James Comey.
AP James Comey.
De voormalige FBI-directeur James Comey, die na de verkiezingen door de Amerikaanse president Donald Trump aan de kant werd gezet, is druk bezig met het schrijven van een onthullend boek. Het boek 'A Higher Loyalty' (een grotere loyaliteit) geheten, komt uit op 17 april.

Vrijdag werd Comey's voormalige tweede man, Andrew McCabe, ook ontslagen. McCabe stond al maanden op non-actief. Het ontslag gebeurde twee dagen voor zijn pensioen, waardoor McCabe mogelijk geen volledig pensioen krijgt, hoewel hij bijna 22 jaar voor de Amerikaanse overheid werkte.

Vlak nadat Justitieminister Jeff Sessions aankondigde dat McCabe na "een eerlijk onderzoek" het veld moest ruimen, stuurde Trump een tweet de wereld in waarin hij het ontslag prees en hij deelde tegelijkertijd een sneer uit in de richting van James Comey die hij "schijnheilig" noemde. Dat liet de voormalige FBI-baas niet over zijn kant gaan. Hij tweette: "Meneer de president, de mensen zullen zeer binnenkort mijn verhaal te horen krijgen. En dan kunnen ze voor zichzelf besluiten wie eervol is en wie niet."

Comey hield een dagboek bij tijdens de korte tijd dat hij met Trump samenwerkte nadat deze president werd. Tijdens de verkiezingen was Comey een controversieel figuur: vlak voor de dag waarop Amerikanen hun stem konden uitbrengen, liet hij weten dat de FBI weer in de e-mails van Trumps rivaal Hillary Clinton was gedoken. Dat was hoogst ongebruikelijk: de FBI doet doorgaans geen uitspraken over lopende onderzoeken. Clinton schrijft in haar boek dat dit besluit van Comey één van de redenen was dat ze van Trump verloor. Comey verdedigde dit besluit al eerder in een openbare hoorzitting die was georganiseerd door het Amerikaanse Congres. 

De uitgever van het boek neemt ondertussen extreme maatregelen om te zorgen dat er niets uitlekt. Mensen die het boek in handen krijgen voordat het uitkomt, moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld warenhuismedewerkers van winkels als Amazon. Het boek heeft een codenaam en slechts enkele medewerkers van de uitgeverij kunnen er digitaal bij, maar moeten wel een uniek wachtwoord in hun bezit hebben.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Geel

  Vooral zijn waarheid!

 • Geert Matthys

  Op hetzelfde schap als Jeroen Meus en Arnon Grunberg haha, wat een sukkel.

 • Peter Bonacasa

  Ik denk niet dat je dat hier moet komen vertellen, vanessa. Blijkbaar heb jij harde bewijzen, dus ik denk dat je die dan moet doorsturen naar 'Robert Mueller, p/a Washington'.

 • Pete Schoonhuys

  Hilarische verdedigingstactiek van de Trumpverdediging: door een boek te schrijven ben je plots niet geloofwaardig meer. Trump heeft toch ook 'The Art of the Deal' geschreven, dus nu is hij ook niet meer geloofwaardig.

 • Diane Bernaerts

  Gesjoemeld voor Clinton, Vanessa? Het is net "dankzij" Comey dat Clinton verloren heeft! Daarom ook dat Trump in het begin zo ingenomen was met Comey. Tot Trump moest vaststellen dat Comey integer en onpartijdig is: zo'n mensen kan Trump niet gebruiken.