Ex-FBI-chef James Comey wordt niet vervolgd om Trump-memo's

AFP
Voormalig FBI-baas James Comey is zijn boekje te buiten gegaan met het vrijgeven van de memo’s over zijn gesprekken met president Donald Trump. Dat zegt de waakhond van het Amerikaanse ministerie van Justitie, die meteen ook bekendmaakte dat Comey niet wordt vervolgd.

De toenmalige FBI-chef had aantekeningen gemaakt van zijn gesprekken met de president, die hem in 2017 ontsloeg. Comey noteerde onder meer dat Trump hem vroeg een onderzoek stop te zetten naar de toenmalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. 

Comey deelde sommige info met een vriend, die informeerde vervolgens de krant The New York Times. Zo wilde Comey het ministerie van Justitie onder druk zetten om een onderzoek naar de president te openen. “Door gevoelige informatie die hij tijdens zijn job bij de FBI verkreeg niet te beschermen, en door ze te gebruiken om publieke druk te creëren voor officiële actie, gaf Comey een gevaarlijk voorbeeld aan de meer dan 35.000 huidige FBI-werknemers”, stelt het rapport van de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie nu. Comey zou ook de regels hebben overtreden door de Trump-memo's na zijn ontslag te bewaren, terwijl het ging om officiële FBI-documenten. 

In de aantekeningen stond ook geheime informatie, maar die heeft Comey volgens de onderzoekers niet gelekt naar de media. Daarom hebben aanklagers besloten hem niet te vervolgen. Comey zelf reageerde in enkele tweets. Hij benadrukte dat het rapport, in tegenstelling van wat zijn critici beweren, zegt dat hij inderdaad geen geheime informatie deelde.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.